Wat doet de goudprijs na de renteverhoging?
Geplaatst op 28-01-2022
Categorie: Financieel
De rente stijgt, waardoor de aandelenkoersen onder druk komen te staan. Technologieaandelen hebben al ongeveer 10% van hun waarde verloren sinds hun hoogste punt ooit. Beleggers vrezen dat een renteverhoging door de Federal Reserve meer neerwaartse druk op de prijzen zal uitoefenen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de goudprijs van vandaag?
Is het niet zo dat stijgende rentetarieven inherent schadelijk zijn voor de handelsprijs van (fysiek) goud? De associatie tussen de goudprijs en de rente is vaak onderwerp van gesprek. Wanneer de rente (reële rente) daalt na inflatie, wordt het aantrekkelijker om in goud te investeren. Hoewel het edelmetaal geen rente betaalt, is het een betere deal dan negatieve rente betalen op spaargeld. Wanneer de rente echter stijgt, wordt het kopen van goud minder aantrekkelijk. Wat kunnen we verwachten nu de Federal Reserve (Fed) van de Verenigde Staten van plan is de rente te verhogen?
Verdere stijging van de lange rente
Voor het eerst sinds 2019 sprong de Duitse 10-jaarsrente deze week tijdelijk boven nul, wat aangeeft dat deze obligaties positieve rendementen opleveren. Ook in de Verenigde Staten loopt de (lange) rente snel op. Op het moment van schrijven was het rendement op een Amerikaanse 10-jarige Treasury 1,85 procent: het allerhoogste niveau sinds december 2019! Vorig jaar oefende de stijgende rentetrend neerwaartse druk uit op de goudhandel. In euro's steeg de prijs met slechts 3%, terwijl de dollarprijs vorig jaar per saldo met 3,5 procent daalde. Hoewel de waarschijnlijkheid dat centrale banken de rentetarieven verhogen niet veel goeds voorspelt voor goud, geeft de geschiedenis aan dat het niet allemaal verschrikkelijk is.
Wat doet de renteverhoging voor de prijs van goud?
De World Gold Council voorspelt dat de verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve dit jaar een gunstig effect zal hebben. Het edelmetaal lijkt het beduidend slechter te doen dan de aandelenmarkt in de aanloop naar een rentestijging of balansverlaging, maar nadat de renteverhoging heeft plaatsgevonden, blijkt goud veel beter te presteren. Gemiddeld lijkt het erop dat goud sterker naar voren komt na verschillende fasen van monetaire verkrapping in het recente verleden (februari 1994, juni 1999, juni 2004 en december 2015). De goudprijs leek in de eerste zes maanden na deze vier fasen van monetaire verkrapping gemiddeld met meer dan 10% te stijgen. De prijs was gemiddeld een jaar na de verkrapping met ongeveer 7,5 procent gestegen. Het is een klassiek voorbeeld van 'koop het gerucht, verkoop het nieuws', maar dan omgekeerd.
Waarom is het deze keer toch een ander verhaal?
Een renteverhoging door de Fed, gebaseerd op recente ervaringen, zou een gunstig moment moeten zijn om goud te kopen. Het is een legitieme vraag waarom de goudprijs daalt in de aanloop naar renteverhogingen en vervolgens weer stijgt. De impact van de renteverhoging, of de snelheid waartegen de centrale bank haar referentierente verhoogt, kan door de markt worden overdreven. We kunnen niet met zekerheid voorspellen of het hetzelfde zal zijn als de afgelopen vier stadia van monetaire verkrapping. We kunnen niettemin concluderen dat de fundamenten van goud zeer gunstig blijven. Ondanks dat de rente stijgt, is deze onvoldoende om de stijgende inflatie bij te houden. Het is immers decennia geleden dat de inflatie zo hoog was als nu. De inflatie in de eurozone steeg in december tot 5% op jaarbasis, hoewel deze in de afzonderlijke landen aanzienlijk hoger is. Sinds de jaren zeventig is de reële rente niet zo laag geweest als nu. De renteverhogingen van de centrale banken zullen hier weinig effect op hebben. Als gevolg hiervan blijft het bezit van edele metalen om uw geld te behouden aantrekkelijk.