Wat kost een scooter rijbewijs?

Geplaatst op 27-01-2022

Categorie: Auto en vervoer

Een groot aantal jongeren wil tegenwoordig zo snel mogelijk het scooter rijbewijs halen. Aan het behalen van een scooter rijbewijs zijn uiteraard kosten verbonden: je moet eerst slagen voor je scooter theorie examen voordat je doorgaat naar het praktijkexamen en tot slot de aankoop van jouw eerste scooter. Daarna moet je betalen voor de scooter verzekering, benzine en reparaties aan je scooter als er iets misgaat. De kosten voor het behalen van het scooter rijbewijs variëren sterk. Door het praktijkexamen zijn de kosten van een scooter rijbewijs de afgelopen jaren flink gestegen.

Oude situatie: scooter rijbewijs halen met alleen theorie

Een aantal jaar geleden was het nog mogelijk om je scooter rijbewijs te halen door alleen een theorie examen te doen. Je wist dan nog niet eens hoe je een scooter moest bedienen; je hebt alleen de wetten van de weg leren kennen nadat je bent geslaagd voor je examen. Als je uitsluitend in dorpen rijdt, mis je veel borden omdat het verkeer in dorpen normaal gesproken rustig is, en zul je lang niet zoveel borden tegenkomen als in een grote stad. De kosten voor het behalen van je scooter rijbewijs zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen vanwege de noodzaak om ook praktijklessen te volgen en een praktijkexamen af te leggen.

Huidige situatie: scooter praktijkexamen verplicht

Door scooter rijlessen te volgen, leer je veilig scooter rijden. Hierdoor zijn de kosten van een scooter rijbewijs helaas wel flink gestegen. Je hebt een instructeur nodig die je door de stad rijdt en je voortgang beoordeelt. Het aantal benodigde lessen verschilt van persoon tot persoon, maar over het algemeen zijn vier lessen voldoende. Het is dus niet zoals het leren autorijden, waar je veel meer oefening voor nodig hebt. De kosten voor een scooter rijbewijs worden bepaald op basis van je rijvaardigheid. Als je heel goed kunt rijden en talent hebt, kun je misschien al na één les je rijbewijs halen. Als je geld wilt besparen op je rijbewijs, zoek dan een goedkopere rijschool op. Hierdoor zijn de kosten voor het behalen van een scooter rijbewijs stukken lager.

Prijsverschil scooter rijbewijs halen bij verschillende scooter rijscholen

Voor gemiddeld zo’n €340 krijg je vier rijlessen en mag je eindexamen doen. Een losse scooter rijles kost gemiddeld zo’n €44. Je moet natuurlijk wel slagen voor het theorie examen voordat je mag beginnen met de scooter praktijklessen. Voor het afleggen van het theorie examen ben je €34 kwijt. Zoals eerder gezegd verschillen de tarieven natuurlijk per rijschool, dit zijn gemiddelden. Spaar in ieder geval genoeg geld voor het behalen van je scooter rijbewijs, want je weet nooit hoeveel lessen jij precies nodig zult hebben. Doe wat onderzoek en informeer naar de ervaringen van anderen met een bepaalde rijschool. Na het behalen van je theorie, kun je meteen beginnen met de scooter rijlessen!

Scooter theorie halen, hoeveel fouten mag je eigenlijk maken?

Als je 6 (of minder!) van de 50 vragen fout beantwoordt, ben je geslaagd voor het scooter theorie examen. Je theorie examen is 1,5 jaar geldig nadat je het hebt gehaald. Na afloop ontvang je per e-mail je theoriecertificaat van het CBR. Let op: je moet het theorie examen opnieuw doen als je 1,5 jaar niet geslaagd bent voor je scooter praktijkexamen! Het is ook goed om je te realiseren dat de kosten daar nog niet stoppen. je moet natuurlijk ook scooterverzekering afsluiten, en er moet benzine in je scooter (tenzij je voor een elektrisch model gaat). Alles kost geld, helaas.