Zaak-Nicky: DNA-verwantschapsonderzoek fors uitgebreid

Exclusief in Panorama: Dossier van moord op Rini Ansems
januari 24, 2018
Babydrama Brunssum: shaken baby syndroom en stomp geweld op hoofdje
januari 25, 2018

Van onze verslaggever

MAASTRICHT Politie en justitie hebben besloten om in de zoektocht naar de dader in de zaak van de in 1998 dood gevonden Nicky Verstappen uit Heibloem, het aantal Limburgse mannen dat binnenkort middels een groot verwantschapsonderzoek wordt gevraagd DNA af te staan, uit te breiden van 15.000 naar dik 20.000 mannen.

Het aantal mannen in het verwantschapsonderzoek, dat komende maand start, wordt uitgebreid om de kans op slagen te vergroten. Nieuwe technieken maken het in het verwantschapsonderzoek mogelijk om aangetroffen DNA-sporen te herleiden tot iemand die een familierelatie heeft met de dader.

Morele oproep

Zo hopen de opsporingsinstanties via de familielijn uit te komen bij de dader in de nog altijd onopgeloste zaak rond de dood van Nicky Verstappen. Het OM noemde het verwantschapsonderzoek tijdens de eerdere aankondiging op een persbijeenkomst, in mei 2017, een ‘ultiem middel’. Ook deden politie en OM toentertijd een ‘moreel beroep’ op de dader. ,,Het is nooit te laat om je te melden.” De 11-jarige Nicky uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide dood gevonden tijdens een zomerkamp.

Doodsoorzaak

Ook de precieze doodsoorzaak is tot op heden, ondanks diepgravend onderzoek, nog altijd niet bekend. Officieel kan daardoor niet van moord gesproken worden, al lijkt het daar in deze zaak wel heel erg op. Het verwantschapsonderzoek in de zaak-Verstappen doet sterk denken aan het verwantschapsonderzoek dat in Friesland jaren geleden plaatsvond na de moord op Marianne Vaatstra. Daar deden 8000 mannen aan mee.

Marianne Vaatstra

Dankzij een verbeterde DNA-techniek en een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd Jasper S. in 2013 opgespoord.
Het toen zestienjarige meisje werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 omgebracht in Veenklooster. Jasper S. kreeg achttien jaar gevangenisstraf. Hij vermoordde het Friese meisje na een avondje stappen. Marianne was een volstrekt willekeurig slachtoffer.

Foto: Plek waar Nicky Verstappen dood werd gevonden (Politie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *