UPDATE: GSM-ONDERZOEK EN OPEN KASTJES IN MOORD KERKRADE

Van corruptie verdachte ex-ambtenaar Heerlen vrij
december 3, 2016

door Bjorn Thimister

KERKRADE Was het Guus J. (63), die volgens justitie verantwoordelijk is voor de dood van zijn ex-partner Marleen Rütten (62) in haar appartement in Kerkrade in november 2015, nu wel of niet die haar wurgde? CRIMEWATCHER beschikt over informatie over het onderzoek van de Limburgse opsporingsdiensten.

Volgens het OM zou J. een woningoverval in scène hebben gezet. Feit is dat de speurders op de dag van de vondst van de dode Kerkraadse opengetrokken kastjes en lades aantroffen in haar appartement, waardoor het in ieder geval erop lijkt dat Rütten het slachtoffer kan zijn geweest van een overval. En op internet zou de van moord verdachte Kerkradenaar gezocht hebben met zoektermen als ‘dood bij echtscheiding’ en ‘nekklem’. Dingen die zeker niet in zijn voordeel spreken, vindt justitie.

Uit analyse van de mobiele telefoon van Guus J. blijkt volgens bronnen rond het onderzoek dat hij het woordje ‘nekklem’ één keer heeft opgezocht, precies op de dag dat Mitch Henriquez midden 2015 in Den Haag na een arrestatie en bijbehorende nekklem door twee agenten uiteindelijk kwam te overlijden. In eerste instantie zou Guus J. deze zoekactie op zijn GSM tientallen keren hebben gedaan, maar dat bleek achteraf alsnog niet te kloppen.

Ook zou J. vele malen hebben gezocht naar nieuwsberichten over de vondst van zijn dode ex op een website van regionale media. Uit onderzoek en analyse van dit zoekwerk van J. is gebleken dat hij dit een keer deed op de dag van de daadwerkelijke vondst van zijn voormalige partner. De andere data waren daarvoor, dus toen was het stoffelijk overschot van Rütten nog niet aangetroffen in haar benedenwoning, zo stellen bronnen tegenover Crimewatcher.

Guus J. is inmiddels al een aantal keer verhoord door de recherche, maar hij ontkent ten stelligste iets met de dood van zijn ex te maken te hebben. De rechtbank in Maastricht oordeelde op 8 maart tijdens een pro formazitting dat er nog steeds voldoende bezwaren zijn om J. achter de tralies te houden. J. zit vast in de Sittardse gevangenis De Geerhorst. Zijn advocaat Marijn Zuketto weigert desgevraagd ieder commentaar op deze zaak.

De grote vraag is: waarom moest ervaren keukenbediende Marleen dood? En wat gebeurde er precies op die koude winterdag in het appartement op de beganegrond aan de Urselinenhof? Feit is dat Guus J. met Rütten in scheiding lag en daarom woonde het stel niet meer bij elkaar. Mogelijk dat daar het motief in gezocht moet worden.

Marleen Rütten werd in haar woning op 8 november 2015 gevonden toen verontruste collega’s de politie inschakelden nadat zij niet was verschenen op conferentieoord Abdij Rolduc, waar de vrouw al enige tijd werkzaam was. Buurtbewoners gaven kort na de moord aan de nacht daarvoor ,,een klap” te hebben gehoord in de woning van het slachtoffer.

De overleden Marleen stuurde rond tien uur nog een bericht via Facebook, zo verklaarde een geschrokken buurvrouw. Niet veel later was ze dood. Deze zaak gaat in een later stadium weer verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *