Verdachte Maastrichtse jihadist Mohammed G. op vrije voeten

Hennipknipsters vrijgelaten in zaak-drugslab
april 10, 2018
Woningoverval in Heerlen, dader(s) spoorloos
april 16, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT De 28-jarige jihadist Mohammed G., die sinds eind februari vastzat op verdenking van het plegen van een ernstig geweldsmisdrijf, is op vrije voeten. Dat bevestigt zijn advocaat Serge Weening tegenover Crimewatcher. G., eerder veroordeeld tot een jarenlange celstraf in een terreurzaak, werd op 26 februari opgepakt.

,,De rechtbank in Rotterdam heeft besloten dat er geen ernstige bezwaren meer zijn om mijn cliënt langer vast te houden. Het OM had wel om verlenging van de voorlopige hechtenis gevraagd, maar dit verzoek is afgewezen”, zegt Weening in een reactie tegen deze misdaadsite. ,,Cliënt heeft altijd ontkend en is de enige verdachte in deze zaak.” De Iraaks-Nederlandse G. werd in een flat van het Leger des Heils in Maastricht op maandag 26 februari door een arrestatieteam opgepakt.

Deze arrestatie had volgens justitie niets met terrorisme te maken, maar met een ander ernstig geweldsmisdrijf. G. was eind februari net vier maanden vrij na een veroordeling tot drie jaar en tbs met voorwaarden. Mohammed G. staat wat terreurdreiging betreft al jaren boven aan de lijstjes van justitie en de AIVD. In 2012 werd hij na een bericht van de AIVD ook al van zijn bed gelicht.

De politie vond toen bij hem thuis een kruisboog, een zwaard, messen, afscheidsbrieven, volgepakte rugzakken en extreem-islamitische boeken. Op zolder had G. een schietbaan waar hij trainde. Hij deed verschillende pogingen om uit te reizen naar Syrië of Irak. Hiervoor kreeg hij dus in 2013 een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, en andere voorwaarden opgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *