UPDATE Zaak-lekkende agent: ‘Criminele organisatie nonsens’

Oplichter in cel door peilbaken op scootmobiel
november 21, 2017
Arrestatieteam valt verkeerde pand binnen
november 23, 2017

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Peer Szymkowiak, advocaat van de onlangs tot 2,5 jaar cel veroordeelde Kerkraadse ex-rechercheur Mike D., is het op meerdere punten niet eens met het vonnis van de rechtbank in Maastricht. Daarom stapt hij namens twee cliënten in deze zaak naar het gerechtshof in Den Bosch.

De rechtbank veroordeelde D. vanwege het delen en verkopen van vertrouwelijke politie-informatie aan onder andere de onderwereld en deelname aan een criminele organisatie. ,,Dat laatste vind ik echt klinkklare nonsens. Daar was helemaal geen sprake van”, zegt Szymkowiak.

,,Ik ga in hoger beroep omdat de straf te hoog is, hij deels ten onrechte is veroordeeld en ik ga het gerechtshof vragen of de inzet van de undercoveragent wel rechtmatig is geweest. Welke schade is er nou daadwerkelijk ontstaan? Er is geen enkel onderzoek kapotgemaakt”, aldus de Maastrichtse strafpleiter.

Marc I., aan wie Mike D. vertrouwelijke informatie zou hebben doorgegeven, werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel. ,,Ook tegen die veroordeling ga ik in hoger beroep”, zegt Szymkowiak, die I. in deze zaak eveneens bijstaat.

Een neef van Mike D. kreeg eveneens een celstraf van tweeënhalf jaar plus een boete van 25.000 euro opgelegd. De oom en tante van Mike D. kregen respectievelijk negen en acht en een halve maand cel voor drugshandel en wapenbezit.

Kerkradenaar Mike D. liep in de val toen hij zaken deed met het duo Eddy de Bruin en Karin Bakker, twee undercoveragenten. Mike D. moet dik 36.000 euro terugbetalen. Dit geld zou hij volgens de rechtbank hebben verdiend met de criminele praktijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *