Uitleveringszaak verdachten moord Spa vrijdag 7 september

OPINIE Advocaat: ‘Politie en OM schieten door in zaak-Verstappen’
augustus 29, 2018
Invallen in panden Zuid-Limburg om dodelijke schietpartij Hoensbroek
september 4, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT De rechtbank in Amsterdam buigt zich al op vrijdag 7 september over de uitlevering van twee Limburgse verdachten in de zaak van de schietpartij in het Belgische Spa waarbij de 38-jarige politieagent Amaury Delrez (foto boven) om het leven kwam. Dat bevestigt Dirk Daamen, advocaat van een van de twee verdachten, tegenover Crimewatcher.

Cyril T. en Mark V. zitten al enige tijd vast in verband met de dodelijke schietpartij in Spa, in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 augustus. Eerder dan verwacht zal de Amsterdamse rechtbank hun uitlevering gaan bekijken. ,,Normaal duurt het twee tot drie maanden voordat de rechtbank een Europees arrestatiebevel behandelt. Vanwege het belang van deze zaak zal de rechtbank deze met voorrang behandelen. Uitlevering binnen Europa wordt trouwens ook wel overlevering genoemd.”

,,Mijn cliënt verzet zich vooralsnog tegen zijn overlevering vanwege de mensenrechtensituatie in de Belgische gevangenis waar men hem naartoe wil sturen”, vervolgt Daamen. ,,Juist van die gevangenis heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vorig jaar nog gezegd dat de gedetineerden daar onmenselijk worden behandeld. De gedetineerden zitten daar bijvoorbeeld met teveel mensen in een te kleine cel, moeten hun behoefte doen in het bijzijn van celgenoten en er mag worden gerookt in de cellen terwijl er niet eens brandmelders hangen. Of de omstandigheden ondertussen zijn verbeterd betwijfel ik.”

Hoofdverdachte in deze zaak is Yvo T., broer van de bovengenoemde Cyril, uit Schinnen. In tegenstelling tot berichten in andere media wordt hij niet verdacht van moord maar van doodslag. ,,Omdat er beperkingen van kracht zijn kan ik dat bevestigen noch ontkrachten op basis van de informatie uit het dossier, maar als ik alleen kijk naar de berichten in de media zie ik niets wat op voorbedachte raad wijst en lijkt het schieten inderdaad in een opwelling te zijn gebeurd”, aldus advocaat Daamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *