Tot levenslang veroordeelde Bende van Venlo-leider Frenky P. in Pieter Baan Centrum

Van verkrachting verdachte verzekeringsagent Landgraaf vrijgesproken
mei 8, 2018
Nieuwe drugssmokkelroute bij bajes Sittard ontdekt: vondst pillen en hasj
mei 10, 2018

door Bjorn Thimister

SITTARD/VENLO De in 1997 tot levenslang veroordeelde moordenaar Frenky P., kopstuk van de beruchte Bende van Venlo, is vanuit de PI De Geerhorst in Sittard overgeplaatst naar het Pieter Baan Centrum. Dit in verband met psychologisch en psychiatrisch onderzoek en een eventuele kans op vervroegde vrijlating voor de Limburger. Dat zeggen welingelichte bronnen tegen Crimewatcher. P. zit al sinds 1994 achter slot en grendel.

Nieuwe kans

Levenslanggestraften krijgen een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit toch weer vrij te kunnen komen. Het Adviescollege Levenslanggestraften adviseert na 25 jaar gevangenisstraf of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij. Belangrijke uitgangspunten zijn de mate van herstel, het risico op herhaling en de belangen van slachtoffers en nabestaanden.

Uiteindelijk beslist de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Overigens betekent een positief besluit geen garantie op daadwerkelijke vrijlating. Uiterlijk twee jaar later bekijken het Openbaar Ministerie, de rechter en het Adviescollege tijdens de zogenaamde herbeoordeling of het veilig is om de gestrafte onder strenge voorwaarden te laten terugkeren in de samenleving.

Geheime overplaatsing

De overplaatsing van Frenky P. vanuit Sittard, waar de geboren Venlonaar al geruime tijd gedetineerd zat op een zogenoemde gevangenisafdeling, naar het PBC heeft onlangs in het diepste geheim plaatsgevonden. Volgens ingewijden werkt P. vooralsnog mee aan dit onderzoek en de toetsing, omdat dit zijn enige kans is om mogelijk – op termijn – vrij te kunnen komen na een jarenlange detentie.

De Geerhorst in Sittard

Leider Bende van Venlo

De inmiddels 44-jarige Frenky P. was de leider van de beruchte Bende van Venlo. De rechtbank in Roermond veroordeelde hem 21 jaar geleden tot een levenslange gevangenisstraf. P. werd schuldig bevonden aan meerdere gevallen van moord en doodslag in de omgeving van Venlo in de jaren ’90. Tijdens de rechtszaak in 1997 werden in totaal 18 bendeleden, waaronder Sanny P. een vriend van Frenky, veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de tien jaar en levenslang.

De Bende van Venlo pleegde tussen 1993 en 1994 veel ernstige misdrijven in Venlo en omgeving, waaronder moorden en berovingen. Een van de meest geruchtmakendstee zaken was de dodelijke overval op het echtpaar van Rijn op carnavalsdinsdag 1994. De 78-jarige Sjeng en zijn tachtigjarige Ferda van Rijn werden in hun woning overvallen en daarna om het leven gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *