‘Spookrijder die op agenten inreed vrij door fout OM Limburg’

OPINIE ‘OM Limburg moet stoppen met dagvaarden voor mini-zaakjes’
september 28, 2018
Forse buit geroofd bij woningoverval Kessel
oktober 1, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Door een fout van het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg komt de van poging tot doodslag op meerdere politieagenten verdachte Jan K. op vrije voeten. Dat zegt zijn advocaat Justin Luiten tegen Crimewatcher. K., die geen rijbewijs heeft, reed op 15 september vorig jaar al spookrijdend in op meerdere agenten die hem dwongen te stoppen op de A76 richting Maastricht. Dit liep compleet uit de hand.

,,Het OM heeft nagelaten het voorarrest van mijn cliënt op tijd te verlengen. Daarom had ik aan de rechtbank verzocht om meneer K. in vrijheid te stellen. De officier gaf tijdens de zitting onlangs terecht toe dat het in deze zaak fout is gegaan en anders had gemoeten. Dat is een terechte conclusie”, aldus de Maastrichtse strafpleiter Justin Luiten.

De feiten

Uit stukken, ingezien door Crimewatcher, blijkt dat een politiepatrouille op vrijdag september vorig jaar omstreeks 13.08 uur Jan K. in zijn zwarte Renault Laguna zag rijden op Ten Esschen in Heerlen. Het was de dienstdoende agenten bekend dat K. geen rijbewijs heeft, dat hij hiervoor al meerdere keren gepakt was en dat hij vaker stoptekens negeerde.

Spookrijder

De politiepatrouille volgde Jan K. in zijn auto en riep de assistentie in van andere collega’s. ‘Gekomen in Valkenburg werd de verdachte K. een stopteken gegeven waar hij niet aan voldeed’, tekende de politie later in het onderzoekdossier op. ‘K. vervolgde vervolgens zijn weg over de A76 in de tegengestelde richting, dus als zogenaamde spookrijder.’

Meerdere politiepatrouilles zetten daarop de achtervolging in op K. Om een aanrijding te kunnen voorkomen, moesten meerdere auto’s die wel in de goede richting reden, uitwijken. Een politiepatrouille probeerde Jan K. te stoppen, maar hier reed hij omheen. Kort hierna ramde K. een politieauto. Omdat K.’s voertuig tot stilstand kwam, wilde een politieagent hem arresteren.

Schietende agent

K. reed hierop achteruit, waardoor de agent ternauwernood over de vangrail moest springen. Hij schoot daarop twee keer met zijn dienstwapen op de auto van Jan K. Die reed echter weer de A76 op, nu in de goede richting. Hier reed hij op een politiemotor in en sloeg weer op de vlucht. Al spookrijdend, K. had zijn rijrichting veranderd, ramde hij daarna een politieauto.

Ter hoogte van de afrit Amby in Maastricht verliet de verdachte inwoner van Heemskerk de autosnelweg en tijdens de rit door de bebouwde kom negeerde hij alle verkeersregels waardoor levensgevaarlijke situaties ontstonden. Weer reed hij in op een politiemotor, maar deze ontweek hij op het allerlaatste moment.

Op het Miradorplein in de Limburgse hoofdstad kon hij worden klemgereden. Omdat Jan K. toen ook nog eens probeerde te vluchten, werd zijn personenauto geramd. Jan K. werd uiteindelijk omstreeks 13.28 uur op die 15e september officieel aangehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *