Spaanse slachtoffers: vervolging veroorzaker aanrijding Stationsplein Amsterdam

Invallen en arrestaties drugsonderzoek Limburg en Brabant
januari 31, 2018
UPDATE Zuurmoorden: Hub L. in cassatie bij Hoge Raad
februari 1, 2018

door Bjorn Thimister

AMSTERDAM/MAASTRICHT Twee Spaanse vrouwen, die in juni vorig jaar gewond raakten bij een aanrijding bij het Centraal Station in Amsterdam, willen naar het gerechtshof stappen om – middels een zogeheten artikel 12 klachtprocedure – ervoor te zorgen dat de man die het ongeluk veroorzaakte alsnog strafrechtelijk vervolgd wordt. Dat laat advocaat Dirk Daamen namens hen weten aan Crimewatcher.

Directe aanleiding hiervoor is dat het OM onlangs bekend werd dat de man niet vervolgd zal worden. De officier van justitie seponeerde de zaak omdat er geen opzet in het spel was. Onderzoek had uitgewezen dat de man, een diabetespatiënt, onwel was geworden door een te lage bloedsuikerspiegel. Van alcohol- of drugsgebruik was geen sprake.

Bij het ongeluk raakten zeven mensen gewond, waaronder de twee bovengenoemde slachtoffers uit Spanje die in Nederland op vakantie waren. ,,Mijn cliënten hebben vlak voordat zij door betreffende automobilist werden aangereden, een blik in zijn ogen gezien waardoor het hen toch echt een bewuste actie leek”, legt hun raadsman Dirk Daamen uit.

,,Bovendien probeerde die man na het veroorzaken van het ongeluk nog te vluchten. Dat is op zijn minst ook vreemd te noemen. Om dit alles stap ik waarschijnlijk naar het gerechtshof om alsnog strafrechtelijke vervolging af te dwingen”, aldus de Maastrichtse strafpleiter.

,,Zelfs als er geen opzet in het spel was, valt de chauffeur mogelijk nog een strafrechtelijk verwijt te maken, bijvoorbeeld als hij wist dat hij iets mankeerde dat zijn rijvaardigheid kan beïnvloeden.” Onmiddellijk na het ongeluk werd gedacht dat de man, die een Marokkaanse achtergrond heeft, een aanslag had gepleegd.

Daarbij werd verwezen naar aanslagen in Europa, waarbij bestuurders opzettelijk op mensen inreden. Het Openbaar Ministerie liet weten dat het uitgebreid onderzoek heeft gedaan om alle mogelijkheden uit te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *