Rijksrecherche onderzocht zeven schietincidenten

Oldtimerdieven slaan weer toe: Porsche verdwenen
augustus 20, 2017
Zelfmoordpoging zedenverdachte in cel
augustus 24, 2017

Van onze verslaggever

MAASTRICHT De Rijksrecherche heeft in de eerste helft van 2017 onderzoek gedaan naar zeven schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten raakten zeven mensen gewond en vielen geen dodelijke slachtoffers.

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met ernstig letsel of dood tot gevolg worden door de Rijksrecherche onderzocht. Onder het directe gezag en beheer van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM, verricht de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek.

Als de Rijksrecherche het feitenonderzoek heeft afgerond wordt het aan het OM gezonden. De officier van justitie beslist op basis van het feitenonderzoek over de rechtmatigheid van het vuurwapengebruik, nadat er eerst verplicht advies is ingewonnen bij de vuurwapenadviescommissie.

Deze interne OM-commissie wil met hun adviezen de uniformiteit en onpartijdigheid bevorderen rond de inzet van politieel vuurwapengebruik. Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen.

Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als ook voor de betrokken politiefunctionarissen.

Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.

Hieronder het overzicht over de periode 2012 – 2016:

2012
Aantal schietincidenten: 24
Aantal gewonden: 19
Aantal dodelijke slachtoffers: 5

2013
Aantal schietincidenten: 33
Aantal gewonden: 31
Aantal dodelijke slachtoffers: 2

2014
Aantal schietincidenten: 33
Aantal gewonden: 31
Aantal dodelijke slachtoffers (zelfmoord): 2

2015
Aantal schietincidenten: 30
Aantal gewonden: 29
Aantal dodelijke slachtoffers: 0

2016
Aantal schietincidenten: 34
Aantal gewonden: 33
Aantal dodelijke slachtoffers: 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *