Rijksrecherche onderzocht 27 schietincidenten in 2018

Was handgranaat Echt bedoeld voor Bandidos-lid of politieman?
januari 24, 2019
Drie doden gevonden in drugslab Belgisch-Limburg
januari 29, 2019

Van onze verslaggever

MAASTRICHT De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar 27 schietincidenten waarbij politiemedewerkers tijdens hun werk hun vuurwapen moesten gebruiken. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers en raakten 26 mensen gewond. Dit blijkt uit cijfers van het OM.

Het aantal schietincidenten waar politiemedewerkers bij betrokken zijn en waar doden en/of gewonden bij vallen, is al enkele jaren stabiel. In 2017 onderzocht de Rijksrecherche 23 schietincidenten, ten opzichte van 34 in 2016, 30 in 2015 en 33 in 2014.

De Rijksrecherche, onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM), onderzoekt alle gevallen van vuurwapengebruik met letsel of dood tot gevolg door politiemensen. Op basis van de onderzoeksresultaten beoordeelt het OM of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig was.

Rec
‘Op deze manier kunnen we als politie verantwoording afleggen over geweld dat we hebben toegepast’, zegt Frank Paauw, politiechef van de Eenheid Rotterdam en portefeuillehouder geweld. Volgens Paauw is het belangrijk dat vuurwapengebruik door de politie waarbij doden of gewonden zijn gevallen, extern wordt getoetst. ‘Dat is belangrijk voor degene die is neergeschoten, in het ernstigste geval voor de nabestaanden, voor de betrokken politieman of -vrouw en voor het vertrouwen van de samenleving in de politie. We willen transparant zijn en leren van incidenten.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *