REPORTAGE ‘Ik dacht dat ze een granaat naar binnen gooiden’

Sextortion: mannen chanteerden slachtoffers
juni 13, 2017
Tbs’er opgepakt voor plegen zedendelict
juni 15, 2017

door Bjorn Thimister

SIMPELVELD De 78-jarige Jan Hoogendonk werd in de nacht van zondag 11 op 12 juni bruut overvallen in zijn vrijstaande woning in Simpelveld. De bejaarde oud-bloemist vertelt in een aangrijpend relaas aan Crimewatcher wat er tijdens die overval, waarbij onder andere waardevolle sieraden werden gestolen, precies gebeurde.

Hoogendonk stond tijdens de fatale nacht rond vier uur op om even naar het toilet te gaan. ,,Toen dacht ik meteen dat ik geschuifel op het terras hoorde. Door de gordijnen zag ik, het was op dat moment al licht aan het worden buiten, twee figuren door de tuin lopen. Ik had mijn bril niet op en moest me even realiseren wat dit betekende”, legt de zeventiger uit de in de keuken van de woning aan de St. Remigiusstraat.

‘Dit is niet pluis’

,,Ik zag wat schimmen en dacht: dit is niet helemaal pluis. Wat ga ik nu doen? stelde ik mezelf als vraag. Toen ben ik vanuit mijn slaapkamer, via een gangetje, naar de hal gelopen. Van daaruit kon ik via de woonkamer zien wat er zich op het terras afspeelde.” Hoogendonk loopt ook tijdens het interview naar de desbetreffende hal. Dan: ,,Ik was op dat moment nog niet zo zeer bang, maar wilde even kijken wat er was.”

Granaat

,,Wat willen zij nu eigenlijk? schoot door mijn hoofd. Maar voordat ik het wist, hoorde ik drie klappen. Op dat moment viel de hele ruit uit de schuifpui. Ik dacht dat ze een granaat naar binnen gooiden. Dat bleek achteraf een kei te zijn geweest. Voordat ik het wist, stonden er twee mannen voor me. Ze hadden allebei bivakmutsen op, maar het deel bij de ogen was helemaal vrij. Daarnaast hadden ze grijze overalls aan.”

Vastgebonden

,,Ik besloot om volledig mee te werken. In het begin zeiden de twee overvallers niks, ik deed dat ook niet”, vervolgt de overvallen Simpelveldenaar. ,,Ze hadden pepperspray bij zich, daarmee sproeiden ze in mijn gezicht. Maar ik had hier geen last van. Een van die figuren haalde daarop tie-wraps uit zijn zak. Ik werd eerst vastgebonden aan mijn handen en daarna aan mijn voeten.”

‘Doe maar rustig aan’

,,Op dat moment heb ik gezegd tegen de overvallers: ‘Doe maar rustig aan’. Daarop zij een van hen: ‘Waar is het geld?’ Ik ontdekte toen dat hij sprak met een buitenlands accent. Ik bleef kalm, zei dat ik geen geld had, en besloot om te kijken wat er zou gebeuren. Als eerste gingen ze zoeken op de logeerkamer. Daar gooiden zij het matras eraf, dat zag ik.” Hoogendonk wijst vanuit de hal naar de naastgelegen logeerkamer, wanneer hij dit vertelt.

Sieraden

,,In de werkkamer van mijn vrouw, die wegens werkzaamheden elders niet thuis was op dat moment, konden ze niks van waarde vinden. Daarna gingen ze naar de slaapkamer. Daar lagen wat duurdere sieraden. Merkwaardig genoeg wisten ze ongeveer waar alles lag. Ze hebben een metalen kistje, waar sieraden en papieren van het huis in zaten, meegenomen. Daarnaast hebben ze allerhande doosjes met sieraden, waaronder horloges, gepakt en een zakje met oude guldens en rijksdaalders.”

Alarmpistool

In een laadje in de hal van de woning werd bovendien een alarmpistool aangetroffen. Ook dat namen de overvallers mee. De overval was na twintig minuten voorbij. Compleet overrompeld, beduusd en met trillende benen werd Jan Hoogendonk achtergelaten in zijn woning, waaruit de overvallers vluchtten via de kapot gegooide glazen pui. ,,Ik heb meteen 112 gebeld. Binnen tien minuten waren meerdere politieauto’s hier.”

‘Slaap met televisie aan’

Hoogendonk heeft ,,vermoedens” in welke hoek de daders gezocht zouden kunnen worden. ,,Die hebben wij de recherche ook verteld. Het is nu afwachten wat de resultaten van het onderzoek zullen zijn.” Slapen doet de overvallen Limburger niet slechter na hetgeen hem overkomen is. ,,Ik ben echter wel wantrouwender geworden en slaap ’s nachts met de televisie en de lichten in huis aan.” De Limburgse politie is nog altijd met het onderzoek in deze zaak bezig. De daders zijn spoorloos.

Foto: Doosjes waarin gestolen sieraden en horloges zaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *