OPINIE ‘OM Limburg moet stoppen met dagvaarden voor mini-zaakjes’

‘Grote terroristische aanslag in Nederland voorkomen’
september 27, 2018
‘Spookrijder die op agenten inreed vrij door fout OM Limburg’
september 29, 2018

De Heerlense strafrechtadvocaat Kasper Regter is het helemaal zat. Onlangs stond hij een verwarde Limburgse uit Heerlen bij die voor 2,35 euro boodschappen zou hebben gestolen uit een plaatselijke supermarkt. Veel ging er volgens de strafpleiter fout in deze zaak. Met als resultaat na anderhalf jaar procederen: vrijspraak. Voor Crimewatcher geeft hij zijn mening over de werkwijze van de politie en het OM in Limburg.

,,Deze zaak begon eigenlijk al raar: de verdachte mevrouw werd gepakt, maar de eigenaar kon niet aangeven wat ze nou precies fout had gedaan. Alleen dat ze iets meer in haar groententasje zou hebben geduwd. Maar dat is toch precies de bedoeling van een supermarkt. Toch vond het Openbaar Ministerie het nodig om met deze zaak groot uit te pakken.”

,,Eerst kreeg mevrouw een strafbeschikking aangeboden, waar ze verzet tegen liet instellen. Daarna werd ze alsnog gedagvaard. Toen was plotseling het hele dossier van de politie verdwenen. Dus moesten politieagenten weer een nieuw pak papier uitprinten. Of deze stukken ‘conform origineel’ waren werd daarbij niet aangegeven.. Of het dossier klopte, wist men dus niet.”

,,Inmiddels waren we al anderhalf jaar (!) verder en de verdachte mevrouw was compleet op van de zenuwen. Op zitting bij de rechtbank bleek al snel dat er helemaal geen bewijs was en daarom werd mevrouw vrijgesproken. Iedere weldenkende officier van justitie had deze zaak veel eerder al afgedaan.”

,,Maar nee, men wilde in Maastricht verdergaan. Nou, het resultaat mag er zijn voor justitie. Niet dus. Ik kan me hier zo ontzettend boos over maken. Echt schandalig dit! Deze werkwijze zet helemaal geen zoden aan de dijk, als je het mij vraagt. Er zijn wel grotere noten te kraken, lijkt mij.”

,,Het OM in Limburg moet geen burgers meer lastigvallen voor dit soort mini-zaakjes. Dat kost de maatschappij enorm veel geld. De rechter, de rechtbank , de Officier van Justitie, de politie en uiteindelijk ook de advocaat moeten betaald worden. Ik krijg er ongeveer 800 euro voor, voor anderhalf jaar werk. Een fooitje dus. Dit moet snel stoppen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *