OPINIE Advocaat: ‘Politie en OM schieten door in zaak-Verstappen’

Limburgs dorp in shock om moordverdenking Yvo T.
augustus 28, 2018
Uitleveringszaak verdachten moord Spa vrijdag 7 september
september 4, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Nu Jos Brech achter slot en grendel zit als verdachte in de zaak-Nicky Verstappen en het wachten is op de verhoren van de man uit Simpelveld, verbaast strafpleiter Kasper Regter zich erover dat politie en justitie blijven roepen in de media hoe sterk deze zaak is en dat men hoopt op een veroordeling. ,,Iedereen moet nu zijn mond houden en wachten op meer bewijs”, zegt hij tegen Crimewatcher.

Met afgrijzen volgt Regter de berichten en reacties in verschillende media van hoofdofficier van justitie in Limburg Jan Eland, en politiechef Ingrid Schäfer-Poels. ,,Men blijft maar zeggen dat er een stevige zaak ligt en dat men hoopt op een veroordeling, daar begrijp ik helemaal niks van”, steekt Regter van wal.

,,Politie en justitie zouden immer en altijd alleen maar aan waarheidsvinding moeten doen, maar daar is de laatste jaren al heel lang geen sprake meer van. Ik kan me voorstellen dat als je na 20 jaar een verdachte in de zaak-Verstappen hebt gepakt, dat je dan vanuit de emotie reageert als speurder”, vervolgt Regter.

,,Maar nu schieten politie en justitie toch echt door. Het is als in die Krimi’s op tv: de verdachte is opgepakt en dan stopt de serie. Die gedachte sijpelt naar mijn idee steeds meer door in het politieapparaat. Men blijft maar in de openbaarheid over de zaak-Verstappen praten, terwijl ik denk: hou nu je mond dicht.”

,,Ik zag laatst zelfs een oud-rechercheur in een krant aan het woord over een verhoor van Jos Brech dat hij in het verleden had afgenomen. Dat kan toch niet! Die man schendt gewoon zijn geheimhoudingsplicht.” De strafrechtadvocaat vindt dat politie en justitie nu moeten zwijgen.

,,Het verzamelen van bewijs, middels wellicht een verklaring van verdachte, dat is nu het belangrijkste. Of dat bewijs nu belastend of ontlastend is, dat mag niks uitmaken. Bovendien is er voor zover ik weet geen doodsoorzaak vastgesteld bij Nicky Verstappen, dus ik denk dat justitie nog een hele klus heeft om alles rond te krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *