Nieuwe drugssmokkelroute bij bajes Sittard ontdekt: vondst pillen en hasj

Tot levenslang veroordeelde Bende van Venlo-leider Frenky P. in Pieter Baan Centrum
mei 9, 2018
15 maanden cel voor IS-ronselaar Khaled T. uit Landgraaf
mei 14, 2018

door Bjorn Thimister

SITTARD Bij de Sittardse gevangenis De Geerhorst is onlangs een nieuwe drugsmokkelroute ontdekt die voerde vanuit een distributiecentrum voor boodschappen voor gedetineerden, dat dichtbij de Zuid-Limburgse bajes ligt. Daarbij zijn tientallen XTC-pillen en blokken hasj aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van Crimewatcher en wordt bevestigd door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Deze zogenoemde regiowinkel, gevestigd in de externe werkplaats ‘De Fabriek’, levert in verzegelde boxen door gedetineerden bestelde producten aan gevangenen in De Geerhorst, maar ook aan gevangenen in de PI’s van Arnhem en Middelburg. In deze winkel werken onder andere gedetineerden die in de laatste twaalf maanden van hun celstraf zitten. Een en ander gebeurt onder begeleiding. Volgens DJI-woordvoerder Robert Meijer is het de eerste keer dat hier verdovende middelen werden aangetroffen.

Vondst pillen en hasj

,,In het distributiecentrum van de winkel van PI Sittard is op 7 maart bij een controle van de winkelboxen (bestemd voor de PI Middelburg) gebleken dat de verzegeling van één box niet in orde was. De box is door personeel geopend. In de box bleek zich een hoeveelheid drugs (tientallen pillen, een paar blokjes hasj) en een smartphone te bevinden. Van de vondst is melding gedaan bij politie en OM”, legt Meijer desgevraagd uit.

Strenge maatregelen

,,In de winkel zijn diverse maatregelen getroffen om een dergelijke gebeurtenis in de toekomst te voorkomen. Denk dan aan het het plaatsen van extra camera’s, het detecteren, fouilleren (mogelijk ook visiteren) van alle gedetineerden bij binnenkomst van de winkel en het rouleren van de werkzaamheden in de winkel. Gedetineerden vernemen pas in de ochtend welke werkzaamheden zij die dag gaan verrichten. Er wordt ook een bagagedetectie-apparaat ingezet, waarmee alle boxen worden gecontroleerd en daarnaast worden steekproefsgewijs winkelboxen door personeel met de hand gecontroleerd”, vervolgt Meijer.

,,Het tegengaan van de invoer van verboden spullen blijft een prioriteit. Het verbeteren van controle en preventie heeft continu aandacht. Het voorkomen van contrabande is en blijft een kat en muisspel: zodra wij nieuwe methodes ontwikkelen, verzinnen de gedetineerden weer nieuwe manieren om dingen binnen te brengen of te verstoppen. Risico op het invoeren van verboden middelen is nooit volledig uit te sluiten.”

De winkel van PI Sittard, gevestigd in de externe werkplaats De Fabriek, betreft op dit moment nog een proef. Het incident zal worden meegenomen in de evaluatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *