Mystiek rond deal met kroongetuige om moord-Tanja Gurskaja

In opspraak geraakte bewaarder De Geerhorst pleegt zelfmoord
oktober 9, 2018
Oma (77) afgetuigd bij woningoverval Geleen
oktober 11, 2018

door Bjorn Thimister

VENLO Plots bleek justitie in Limburg, zoals deze misdaadsite als eerste naar onthulde, in de zaak van de moord op Tanja Gurskaja uit Venlo te beschikken over een heuse kroongetuige. Met verdachte Dennis W. uit Tegelen werd een deal gesloten. In ruil voor behoorlijke strafvermindering deed hij een boekje open over het gepleegde misdrijf.

Voor het OM in Limburg is het in 2013 al zo klaar als een klontje: John B. uit Helden is spil achter de moord op Tanja Gurskaja. Volgens de speurders was het B. die opdracht gaf voor het aanpakken van Wilmo R., de partner van Gurskaja, met wie hij een conflict had.

Alleen ging er in oktober 2012 iets gruwelijk fout en werd de van oorsprong Russische Gurskaja (39) om het leven gebracht en dus niet meneer R. Onder andere Dennis W. kon als verdachte worden aangemerkt omdat hij, samen met nog iemand anders, de ‘vergismoord’ daadwerkelijk zou hebben gepleegd.

Maar in 2016 wilde de officier van justitie nog iets meer van deze meneer W. Hij probeerde toen al een deal te sluiten met hem. Op initiatief dus van de OvJ zelf. Dennis W. moest gaan praten over wat er precies gebeurd was en wie de opdracht voor de moord gegeven had.

De hoop van justitie was in deze echter snel vervlogen. Dennis W. wilde niet meewerken. Knarsetandend moest het OM later ook nog met lede ogen toezien dat hoofdverdachte John B. op vrije voeten werd gesteld. Zijn advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops haalden toen op overtuigende wijze hun gelijk.

Vanuit het oogpunt van John B. natuurlijk. Deze zaak kabbelde de laatste tijd rustig voort, totdat meneer B. enige tijd geleden plots door eem arrestatieteam wederom werd opgepakt. Uit het niets moest hij weer achter de tralies. Wat bleek al snel: justitie had alsnog een deal als zogeheten kroongetuige weten te sluiten met iemand.

Met wie? Jawel, alsnog met Dennis W. In het diepste geheim wist het OM afspraken met hem te maken over zes jaar strafvermindering in de nog te vorderen eis tegen hem. In ruil daarvoor legde W. een zeer belastende verklaring af tegenover politie en justitie over medeverdachte John B.

Volgens zijn raadsman Marcel Heuvelmans is een en ander ,,wel heel snel gegaan allemaal”. ,,Behoudens dat wij niet precies krijgen te horen wat er op de achtergrond allemaal voor een afspraken met deze verdachten zijn gemaakt”, legt de strafpleiter uit Venlo uit.

,,Wij vinden het vreemd hoe deze deal tot stand is gekomen. De verantwoordelijke TCI-officier van justitie die lang bij deze zaak en het regelen van deze deal betrokken was, was Bas Janssen. Dennis W. werd tot eind juni vorig jaar bijgestaan door Marijn Zuketto als advocaat.”

,,Vlak voordat deze kroongetuigedeal beklonken werd, was Bas Janssen vertrokken als officier van justitie en aan de slag gegaan als advocaat bij diezelfde Marijn Zuketto. Dat kan natuurlijk, maar vreemd is dit natuurlijk wel. Net zoals wij het raar vinden dat Anneke Rogier als nieuwe OvJ in deze zaak snel iets moest beslissen”, aldus Heuvelmans (foto onder).

Heuvelmans zegt daarmee te doelen op het feit dat je ,,binnen drie dagen niet alles kunt weten over gemaakte afspraken en alle facetten die in het grote dossier besproken zijn en op papier zijn gezet. Daar zijn wij het dus niet mee eens.” De rechtbank zal op 18 oktober beslissen of de voorlopige hechtenis van John B. verlengd wordt en of er getuigen over de deal gehoord mogen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *