‘Limburgse drugsverdachte familielid Brabantse rechter’

logo-moord
Bizarre Belgische moord: onthoofding van moeder
augustus 10, 2017
Rechercheur Kerkrade
Politie: opzet bij val uit uitkijktoren in Nederweert
augustus 11, 2017
Rechtbank

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT/DEN BOSCH Een Maastrichtse verdachte in een lopend drugsonderzoek in Zuid-Nederland, die in de cel zit op verdenking van de handel in en uitvoer van tientallen kilo’s verdovende middelen, blijkt een naaste familielid van een rechter van de rechtbank in Den Bosch te zijn. De verdere behandeling van deze drugszaak is daarom onlangs noodgedwongen verplaatst van de rechtbank Oost-Brabant naar Limburg. Dat bevestigen welingelichte bronnen rond het onderzoek tegenover Crimewatcher.

Schoonzoon

De van handel in verdovende middelen verdachte Limburger blijkt een schoonzoon van de betreffende rechter te zijn. Volgens onderzoek van justitie in Brabant zou de gepakte drugsverdachte zich bezig hebben gehouden met de handel in en uitvoer van tientallen kilo’s coke en een partij amfetamine. Tijdens een inval in een pand in Brabant warden verdovende middelen aangetroffen.

‘Beslissing van van rechtbank’

Tijdens het verdere onderzoek van de opsporingsdiensten kwam naar voren dat er een directe link bestaat tussen de verdachte Limburger en de rechter van de Bossche rechtbank. Justitie in Limburg wilde via een woordvoerder alleen maar kwijt ,,dat deze zaak inderdaad van Brabant naar de rechtbank in Limburg is verplaatst”. ,,Voor de rest kunnen wij hier niks over zeggen.”

Drie verdachten

Arthur Vonken, advocaat van de verdachte Maastrichtenaar, wilde desgevraagd tegen deze misdaadsite geen enkel commentaar geven op de opvallende ontwikkeling in deze zaak, waarin in totaal drie personen als verdachte zijn aangemerkt. Twee van hen zijn inmiddels op vrije voeten, maar de verdachte Maastrichtenaar zit nog altijd vast.

Leidraad

Voor dit soort kwesties waarbij rechters betrokken kunnen raken, is in 2004 de Leidraad onpartijdigheid vastgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en door de presidenten van de rechtbanken en de gerechtshoven. In januari 2014 is deze leidraad aangepast en samengevoegd met de Leidraad nevenfuncties.

In de Leidraad onpartijdigheid en nevenfucties staan aanbevelingen om de onpartijdigheid van rechters te bevorderen. Het zijn geen harde regels voor alle denkbare situaties. Het stuk heeft vooral tot doel dat rechters, rechtbanken en gerechtshoven zich voortdurend bewust zijn van situaties waarin de onpartijdigheid van de rechter op de tocht kan komen te staan.

Een van de belangrijkste aanbevelingen in de Leidraad onpartijdigheid is, in verband met de bovenstaande kwestie, die van ‘gezins- en familieverbanden’. ‘De rechter zorgt ervoor dat hij/zij geen zaken behandelt waarbij (ex-)echtgenoten, (ex-)partners of nauwe verwanten van de rechter betrokken zijn als procespartij.’

‘De rechter behandelt bij voorkeur ook geen zaken waarbij (ex-)echtgenoten, (ex-)partners of nauwe verwanten eerder als rechter betrokken zijn geweest. Hierbij gaat het ook om behandeling van zaken in hoger beroep. Bij nauwe verwanten valt te denken aan (schoon)ouders of (pleeg/stief)kinderen.’

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *