Justitie stopt vervolging verdachten zaak dode Willem Evers

Man in Hoensbroek doodgeschoten
augustus 3, 2018
Justitie vervolgt Maastrichtenaar na ‘vechtpartij om boodschappen’
augustus 8, 2018

door Bjorn Thimister

VALKENBURG Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg vervolgt de vier verdachten in de zaak van de dode Willem Evers (65) uit Valkenburg, die in augustus vorig jaar overleed na een confrontatie met jongeren, definitief niet meer. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover Crimewatcher .

Het viertal werd verdacht van openlijke geweldpleging en eenvoudige mishandeling. Eerder werd al bekend dat de vier verdachten sowieso niet vervolgd zouden worden voor de dood van Evers nadat onderzoek van het NFI had uitgewezen dat Evers niet was overleden door de klappen die hij opliep.

De officier van justitie in deze zaak heeft nu besloten om de vier verdachten helemaal niet meer te vervolgen, de zaak tegen hen te seponeren. De nabestaanden zij hierover volgens ingewijden mondeling ingelicht. Het OM is onder andere tot deze beslissing gekomen omdat er sprake is geweest van ‘medeschuld aan de zijde van het slachtoffer. Dit gelet op het feit dat deze zelf de confrontatie heeft gezocht’.

De tweede reden voor de sepotbeslissing is ‘door feiten en gevolgen getroffen. Het OM doelt hiermee op de ontstane media-aandacht na de dood van Evers, de leeftijd van de verdachten1 ten tijde van het gebeuren en het feit dat het bijna een jaar heeft geduurd voordat de definitieve beslissing werd genomen, dit mede omdat het definitieve sectieverslag pas op 28 maart dit jaar werd ontvangen.

Volgens opsporingsbronnen is de derde reden voor het seponeren van deze zaak is, dit geldt overigens niet voor de hoofdverdachte, het ontbreken van wettig en overtuigend bewijs van betrokkenheid. Kasper Regter, advocaat van de hoofdverdachte uit Valkenburg, zegt desgevraagd blij te zijn voor zijn cliënt dat aan de onzekerheid of deze nu wel of niet vervolgd zou worden een einde is gekomen, al kan hij zich in de motivering van de sepotbeslissing niet vinden.

Volgens Regter is het “een – zeker ook voor de nabestaanden – zeer trieste zaak met alleen maar verliezers waarover onnodig veel consternatie is ontstaan. Er is veel onjuiste informatie de wereld in geslingerd die veel mensen heeft beschadigd”, aldus Regter.

Foto: de plek in Valkenburg waar de confrontatie met Evers plaatsvond (Track’88)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *