INTERVIEW ,,Wie zaak-Bende van Nijvel onderzoekt, loopt nog steeds gevaar”

COLDCASE Vragen over moord op Maarten Redeker
oktober 28, 2017
Tieners in cel na aankoop vuurwapen en munitie via dark web
oktober 31, 2017

door Bjorn Thimister

WESSEM De bekende Limburgse privé-detective Ben Zuidema (80) blijkt in de jaren tachtig nauw te hebben samengewerkt met de Belgische Groep Diane. Dat was de elite-eenheid van de Rijkswacht, waarvan minstens één lid naar alle mogelijk ook actief was bij de beruchte Bende van Nijvel die moorden en overvallen pleegde waarbij 28 doden vielen. Dat vertelt Zuidema tegen Crimewatcher.

Undercoveroperaties

De ervaren speurder was jaren geleden samen met de Belgische opsporingsdiensten onder andere actief in Sint-Truiden, Sint-Niklaas, Brussel, Antwerpen, Tongeren, Hasselt en de Frans havenplaats Marseille. ,,Ik was een van de informanten van Belgische undercoveragenten”, legt Zuidema uit. ,,Ik was zeg maar hun ‘baas’, zo vertelden zij aan de criminelen waarmee zij nauw contact onderhielden. Ik regelde bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag en het transport. Bij de aanhouding kwamen dan de mensen van de Groep Diane in actie.”

Onherkenbaar

,,Die mensen kenden mij wel, maar ik kende hen niet persoonlijk. Hun gezichten zag je zelfs niet door de bivakmutsen die zij op hadden. Ik merkte wel dat zij in die tijd erg gefrustreerd waren. De gangsters reden bijvoorbeeld in de duurste auto’s en wij moesten ons werk doen in een gewone Passat. Het feit dat een van de leden van de Groep Diane mogelijk ook lid was van de Bende van Nijvel verrast mij zeker niet. Maar dat moet natuurlijk wel nog allemaal heel goed onderzocht worden.”

Ontmaskering

,,De vraag is echter: wie moet dit precies onderzoeken, worden die mensen niet geremd van bovenaf? Wie deze zaak onderzoekt, loopt nog steeds gevaar. Die mensen die lid waren van de Bende van Nijvel willen toch niet alsnog ontmaskerd worden. Als ze nog leven en gepakt worden, dan hangt hun immers levenslang boven het hoofd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *