UPDATE ‘Drie jaar cel evenementenorganisator’

UPDATE Tientallen tips zaak-Nicky
mei 23, 2017
Kopstuk Brabantse drugsbende in hoger beroep
mei 24, 2017

door Bjorn Thimister

ROSMALEN Het Openbaar Ministerie wil dat de hoofdverdachte in een groot strafrechtelijk onderzoek naar phishing in ons land, de 22-jarige Clemence N. uit Rosmalen die tevens organisator van exclusieve feestjes in Nederland is, drie jaar de cel in gaat. In deze fraudezaak zijn meerdere slachtoffers volgens de opsporingsdiensten voor meer dan een ton gedupeerd.

Esther Vroegh, advocaat van Clemence N., laat desgevraagd weten de eis ,,alleszins begrijpelijk” te vinden. ,,Deze zaak is erg omvangrijk en meneer N. is bovendien een recidivist, vandaar”, aldus de Haarlemse strafpleitster. De uitspraak in deze zaak is op 15 juni.

Het onderzoek Carillon kwam in 2015 aan het rollen nadat een bank melding maakte van mogelijke fraude als gevolg van phishing. Phishing is een vorm van internetfraude, waarmee fraudeurs proberen om via e-mail achter bankgegevens te komen. Fraudeurs lokken mogelijke slachtoffers naar een valse (bank)website. Hier worden mensen verzocht om inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgen criminelen de beschikking over de bankgegevens.

Een onderzoek door de financiële recherche leidde uiteindelijk naar Clemence N., een van oorsprong Congolees. Hij zit al geruime tijd vast vanwege afpersing (het bedreigen van personen), oplichting, valsheid in geschrifte middels spookfacturen en identiteitsfraude. N., die volgens opsporingsbronnen alle aantijgingen aan zijn adres ontkent, zou volgens de recherche identiteitsbewijzen van anderen hebben gebruikt om rekeningen te openen op naam van andere personen.

Op die rekeningen zou vervolgens geld zijn bijgeschreven dat afkomstig was van de phishing. Het onderzoek in deze zaak is gedaan middels een samenwerking tussn het Team FINEC en de Electronic Crimes Task Force (ECTF), waar banken, politie en Openbaar Ministerie informatie uitwisselen. De rechtbank in Den Bosch zal zich op dinsdag 23 mei over deze fraudezaak gaan buigen.

Foto:politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *