Het grote zwijgen over Limburgse gruwelmoord

Berovers bejaard stel Valkenburg nog spoorloos
december 9, 2016
Ex-medewerker Slachtofferhulp verdacht van ontucht
december 21, 2016

door Bjorn Thimister
SCHINNEN Het is woensdag 18 februari 2009 rond tien voor acht ’s avonds als Ronald Noteboren zijn half vrijstaande woning in Schinnen achter zich dichttrekt. De 41-jarige bouwondernemer wordt opgehaald en stapt even verderop in een auto. Daarna wordt het stil rondom zijn persoon, tot half mei dat jaar blijkt dat hij dood is. Zijn ernstig verminkte lichaam blijkt dan al eerder te zijn aangetroffen op een landweggetje in het Belgische Tielt-Winge. DNA-onderzoek biedt uitkomst. Het zogeheten grote zwijgen heeft er tot nu toe voor gezorgd dat er niemand veroordeeld is voor deze gruwelmoord.

Noteboren zat acht jaar geleden tot kort voor zijn verdwijning in een duister zaakje. Was daar geleidelijk aan in verzeild geraakt. Iets waarin het grote geld te verdienen was. Een miljoenenfraude om precies te zijn. Rondom een Amsterdams kunstfonds. De Limburger zat al niet echt goed in de slappe was, er liep een aangifte vanwege faillissementsfraude tegen hem, dus een mooi extraatje kwam hem wel goed uit. Hij moet echter kennelijk niet helemaal door hebben gehad dat hij met zogeheten ‘grote jongens’ te maken had. Die roekeloos kunnen zijn als het om een mensenleven gaat.

Zijn toenmalige vriendin was kort na de plotselinge vermissing logischerwijs helemaal van slag en haalde alles uit de kast om haar partner terug te kunnen vinden. Wat ze ook probeerde, ze vond geen spoor van Ronald. Dat de moordenaar in de kwestie rondom de bovengenoemde megafraude gezocht moest worden, dat stond voor de opsporingsdiensten zo goed als vast. De recherche dacht met de arrestatie van een paardenhandelaar de belangrijkste verdachte te hebben gevonden, maar zijn zaak werd na jaren uiteindelijk geseponeerd.

Volgens de Amsterdamse boekhouder Clemens K., veroordeeld als spil in de fraudezaak, was ene T. uit de hoofdstad de opdrachtgever geweest van de moord op Noteboren omdat deze twee miljoen euro, afkomstig uit het Kunstfonds, had gestolen. ,,F. zei: ‘laat maar aan mij over, ik regel het wel, we weten hem wel te vinden’. Hij is de opdrachtgever en jullie moeten de dader in de vriendenkring van F. T. zoeken. Dat is honderd procent zeker”, aldus K. tegenover recherche.

Ook hier kwamen de speurders, in ieder geval tot op heden, echter niet verder mee. En dan was daar nog de naam van Harrie Ramakers, ex-lid van de Hells Angels en huidig president van motorclub Bandidos, die in het dossier opdook. Feit is dat hij Noteboren kende, ook eens in zijn Schinnense woning was, maar daarmee is natuurlijk geen enkel bewijs op tafel te leggen dat de biker ook maar iets met deze moord te maken zou hebben gehad.

Het grote stilzwijgen duurt inmiddels al heel wat jaartjes voort. Of hier ooit nog verandering in zal komen, dat is de grote vraag. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat iemand, uit bijvoorbeeld wroeging, alsnog gaat praten. En zo de recherche alsnog op het juiste spoor zet. Dat zou bij een hoop mensen kunnen leiden tot, mogelijk, beantwoording van vele vragen. Want iemand als een dier afslachten, dat doe je toch niet zomaar? Alleen al die ernstige daad verdient een straf en dus, op de achtergrond ook een antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *