Heerlense zakenman afgeperst voor 5 ton, ex-politieagent hoofdverdachte

Gezochte verdachte moordzaak Ömer Köksal gepakt op vliegveld Parijs
maart 19, 2018
COLDCASE Wie is in Amsterdam in 1998 vermoorde man?
maart 21, 2018

door Bjorn Thimister

HEERLEN Een Heerlense zakenman is in februari van dit jaar slachtoffer geworden in een afpersingszaak. Hij werd voor zijn kantoor overvallen, kreeg een pistool op zijn hoofd gezet, waarna hij werd beroofd van een koffertje met inhoud. Hoofdverdachte in deze zaak is een ex-politieagent uit Bilthoven. Het strafrechtelijk onderzoek naar deze zaak van de Nationale Recherche en het Landelijk Parket loopt op dit moment, blijkt uit vertrouwelijke informatie die CRIMEWATCHER heeft ingezien.

‘I will shoot you’

Het is vrijdagavond 16 februari rond 21.30 uur als de zakenman (naam bij redactie bekend) voor zijn bedrijfspand aan de rand van het centrum van Heerlen plots door een man een pistool op zijn hoofd krijgt gezet. De overvaller bijt de 72-jarige Heerlenaar daarbij de dreigende woorden ‘go back to the office, i will shoot you, i will shoot you’ toe. Als een tweede overvaller erbij komt, krijgt de Heerlenaae een aantal flinke klappen met zijn eigen wandelstok.

‘500.000 euro Rotterdam Central Station’

Hij valt, waarna de overvallers hem een koffertje uit zijn handen grissen. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt, maken de overvallers zich uit de voeten. De Heerlenaar krijgt op maandag 19 februari een berichtje op zijn gsm. Daarin staat letterlijk: ‘23.30 o’clock today 500.000 euro Rotterdam Central Station. No money or reaction, all papers go to the police. No discussion possible. For further instructions you can call of whatsapp me’.

PGP-telefoon in koffertje

De criminelen hebben het in dit whatsappje over de inhoud van het gestolen koffertje. Volgens de zakenman zaten hier belangrijke bedrijfspapieren, een mobiele telefoon en, opvallend, een tweede PGP-telefoon in. Deze worden vaak gebruikt in de onderwereld omdat ze moeilijk te ontsleutelen zijn door politie en justitie. De inwoner van Heerlen besluit volgens geheime stukken van de opsporingsdiensten om niet op het verzoek om de 5 ton te betalen, in te gaan.

Strafrechtelijk onderzoek 26Teague

Op 23 februari krijgt de zakenman daarom een telefoontje van ene ‘Felix’. De beller vraagt de zakenman tijdens dit gesprek in het Engels of hij het eerdergenoemde berichtje met daarin het geëiste bedrag heeft gekregen. Weer gaat de zakenman niet in op een verzoek om te betalen. Onder de naam 26Teague zijn de speurders dan al een strafrechtelijk onderzoek, dat gedaan wordt door de Nationale Recherche, gestart.

Telefoontje uit Thailand

De zakenman verklaart onder andere tijdens de verhoren dat hij daags na de overval telefonisch contact heeft gehad met een vriend uit Thailand. Die wijst ene Stefan H. uit Bilthoven, een bekende van het slachtoffer, aan als direct betrokkene in deze zaak. Vanaf 7 maart besluiten de speurders zijn telefoon te gaan afluisteren. Tijdens het uitpeilen van zijn mobiele telefoon, constateren de speurders nogal wat verdachte bewegingen. De Nationale Recherche besluit H. op dinsdag 13 maart aan te houden.

Inval in Bilthoven

Wanneer de vrouw van de 35-jarige Stefan H. thuiskomt van een ochtendwandeling met de hond, stormen politieagenten achter haar de woning in Bilthoven binnen en arresteren een verbouwereerde H. Tijdens doorzoeking van zijn huis nemen de opsporingsdiensten onder andere een aantal peperdure horloges en computers en gsm’s in beslag. De in Zwijndrecht geboren zakenman wordt door justitie verdacht van opdracht geven tot en het medeplegen van de overval, afpersing (afdreiging) en witwassen.

Link met witwasonderzoek

De voormalig politieagent zit sinds 13 maart vast in de cel in Zwolle en heeft tijdens twee politieverhoren ontkend ook maar iets met deze afpersingszaak en de gewapende overval te maken te hebben. Volgens ingewijden is er een directe link tussen dit afpersingsonderzoek en het witwasonderzoek met de naam 26Ephraine, dat eveneens onder leiding staat van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Opvallend genoeg vindt er in witwasonderzoek op die bovengenoemde 13 maart een inval en doorzoeking van de Nationale Recherche plaats in een pand van de bovengenoemde zakenman in Heerlen. Justin Luiten, advocaat van hoofdverdachte Stefan H., wilde desgevraagd geen enkel commentaar geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *