Gerechtshof buigt zich over rel deskundigen in moordzaak

Eis: Celstraffen in zaak-woningoverval Schaijk
januari 20, 2018
Woningoverval Schinnen: hennepkwekerij ontdekt
januari 22, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich over een klacht die deskundige Selma Eikelenboom (foto) heeft ingediend tegen professor Anton Loonen. Eikelenboom eist strafrechtelijke vervolging van laatstgenoemde. Een en ander heeft te maken dat Loonen haar uitmaakte voor ‘charlatan’ tijdens de behandeling van de zogenoemde Reekse moordzaak.

In de Reekse moordzaak stak Vally zijn vrouw Patricia Veldhoen dood en verwondde ook hun zoontje, in april 2013. De man werd veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tijdens behandeling van het hoger beroep in deze zaak werd de nadruk gelegd op de gebruikte medicatie, de invloed van een middel tegen depressie. Selma Eikelenboom, van Independent Forensic Services in Hulshorst, werd daarom als getuige-deskundige opgeroepen.

Tijdens de behandeling bij het hof in Den Bosch was bijzonder hoogleraar klinische farmacologie Anton Loonen, van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in de zaal aanwezig. Hij maakte er toentertijd bezwaar tegen dat Eikelenboom als deskundige zou worden gehoord. Het gerechtshof deed dit toch en vervolgens gaf Loonen een interview aan het Brabants Dagblad waarin hij Selma ‘een charlatan’ noemde. 

Daarop deed Selma Eikelenboom aangifte van smaad en laster tegen Loonen. Justitie besloot echter om Loonen niet te vervolgen. Het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven berispte Loonen al eerdert omdat hij zich onnodig grievend en lasterlijk had uitgelaten over een collega-arts. Omdat Eikelenboom alsnog wil dat Loonen vervolgd wordt, stapte zij naar het hof middels een zogeheten artikel 12-procedure.

Esther Vroegh, advocate van Selma Eikelenboom, geeft aan dat er in deze zaak ,,geen andere uitweg is”. ,,Het is uiterst betreurenswaardig dat een deskundige die een oordeel moet geven over zo’n gevoelige zaak, zich van deze terminologie over een andere gerenommeerde deskundige bedient en meent zo het hof te moeten waarschuwen”, legt Vroegh uit.

,,Professor Loonen houdt hier ook niet mee op, ondanks de pittige bestraffing door het Medisch tuchtcollege zodat er geen andere uitweg is dan dat hij ook strafrechtelijk vervolgd moeten worden wegens smaad en laster.”

De uitspraak volgt in een later stadium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *