Forse celstraffen voor Limburgse fraude met zorggeld

Invallen in panden Zuid-Limburg om dodelijke schietpartij Hoensbroek
september 4, 2018
Synthetische drugs en tabletteermachine gevonden in Heerlen
september 5, 2018

Van onze verslaggever

MAASTRICHT Voormalig bestuurder Guus de J. van de Limburgse gehandicapteninstelling SGL moet 2,5 jaar de cel in voor fraude. De vriendin van De J. heeft een gevangenisstraf van acht maanden opgelegd gekregen.

Het stel uit Schinnen leefde luxueus dankzij de fraude. Ze gaven geld dat bedoeld was voor de zorg uit aan onder meer dressuurpaarden, luxe verbouwingen aan hun villa’s, dure geluidsapparatuur en kunstaankopen. Volgens de rechtbank is er voor 1,2 miljoen euro gefraudeerd.

Guus de J. was tussen 2005 en 2010 de enige bestuurder bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Zijn vriendin wordt als medeplichtig gezien. De twee zouden zich een deel van de zorggelden – jaarlijks ontvingen ze tussen de 30 miljoen en 40 miljoen – hebben toegeĆ«igend.

De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip van een oud-medewerker. Door een opzettelijk gebrekkige administratie, het niet naleven van inkoopregels en het vervalsen van stukken kwam verdachte jarenlang met de fraude weg, zo zegt de rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *