EXCLUSIEF Politieverhoren moordzaak Andy de Heus

Lange celstraf No Surrender-kopstuk om drugshandel
januari 4, 2018
Eis: 14 jaar cel voor liquidatiepoging Kerkrade
januari 5, 2018

door Bjorn Thimister

STEVENSWEERT De moord op en verdwijning van Andy de Heus (30) uit Echt is een van de geruchtmakende misdaadzaken die Nederland al geruime tijd bezighoudt. Justitie en politie wisten door nauwgezet speurwerk uiteindelijk een aantal personen als verdachten aan te merken. Talloze uren werden zij verhoord door rechercheurs. CRIMEWATCHER deed hier onderzoek naar en maakte een reconstructie van een groot deel van deze ondervragingen.

Hoofdverdachte Ron S.

Het is 10 mei 2016 omstreeks half elf als Ron S. (49) uit Sittard plaatsneemt aan een verhoortafel van het politiebureau in het Duitse Bochum. Omdat de Limburger hier al in de cel zit voor een drugsdelict, besluiten de opsporingsdiensten hem hier aan de tand te gaan voelen. Een officier van justitie van het OM en een hoofdinspecteur van de politie in Bochum nemen het verhoor af. Op de achtergrond luisteren agenten van het Limburgse korps mee.

Het Duitse verhoor

Na enkele minuten staan zij echter alweer buiten. Ron S. geeft namelijk aan dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept. Even wordt hij teruggebracht naar zijn cel, maar niet veel later neemt S. toch weer plaats aan de verhoortafel. Een tolk vertaalt de Duitse vragen voor de van moord en vrijheidsbeneming verdachte Sittardenaar. Het wordt een verhoor, dat overigens wordt opgenomen, met een eenzijdig karakter.

S. geeft namelijk nergens antwoord op. De schilder van beroep krijgt van alles voorgelegd: zijn contacten met Andy de Heus, zijn precieze doen en laten op 18 december 2012 toen De Heus verdween en ga zo maar verder. Ook wordt hem een foto van een bewakingscamera in een tankstation in Echt getoond waarop hij te zien zou zijn. Ook hier geeft Ron echter geen commentaar op. Even voor half twaalf die morgen zit het verhoor er dan ook weer op.

‘Door media als moordenaar betitelt’

Het duurt dan een kleine maand voordat S., hij is inmiddels verplaatst naar de gevangenis van Aken, wederom verhoord wordt. Ditmaal vindt dit verhoor plaats op het politiebureau van de Duitse stad, vlak over de grens bij Kerkrade. S. geeft voor aanvang van de ondervraging aan wederom geen antwoorden te zullen gaan geven. Dit ook omdat hij hem op dat moment nog een andere rechtszaak wegens drugssmokkel naar Duitsland, boven het hoofd hangt.

,,En omdat de media mij al als moordenaar betitelt”, zo legt S. volgens justitiebronnen wel nog kort uit. Dan krijgt S. weer een spervuur aan vragen over zich heen. Over zijn afspraak met Andy de Heus op die bewuste decemberdag, over een eerdere ruzie tussen het tweetal, het regelen van 100 gram coke enzovoort. Ook worden de verdachte inwoner van Sittard telefoongesprekken met zijn vriendin Chantal voorgehouden waarin hij spreekt over de moord.

Processen-verbaal TCI

Hierin klapt S. uit de school over wat er precies gebeurd zou zijn met De Heus, hoe S. een en ander gedaan zou hebben. En tevens leggen de speurders aan hem enkele belastende processen-verbaal van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) voor. S. geeft echter geen krimp en dus blijven alle vragen zoals verwacht onbeantwoord. Kort na 13 uur wordt er door de speurders gestopt met het verhoor.

Nadat S. aangeeft dat hij zelf geen verdere vragen meer heeft, wordt hij teruggebracht naar zijn cel. De Heus is volgens de Limburgse recherche vermoord in een huisje op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert. Beheerster van dit park is tijdens dat criminele delict Marie-Anne G. (53) uit het Belgische Ophoven. Maanden voordat Ron S. wordt verhoord, voelen de speurders haar op 18 januari 2016 aan de tand op het politiebureau van Roermond. Zij blijkt in ieder geval spraakzamer met het geven van antwoorden.

De verdachte parkbeheerster

Op de openingsvraag of het haar duidelijk is dat ze op die dag is opgepakt op verdenking van medeplichtigheid, dan wel medeplegen aan vrijheidsberoving, doodslag dan wel moord, antwoordt zij: ,,Ja, ik vind het heel erg. lk ken die Andy alleen maar van gezicht. lk dacht vanmorgen dat ik werd aangehouden vanwege de openstaande verkeersboetes. De politie vertelde mij van de verdenkingen. lk hoop dat ik straks weer naar huis kan.”

G. moet eerst een aantal vragen over onder andere haar thuissituatie beantwoorden. De ondervragers snijden na enige tijd haar werk als verhuurster van de vakantiehuisjes aan. Zij zegt tegen hen: ,,Tot aan augustus of september 2013 deed ik het beheer van woningen van Porta Isola. De woningen zijn van particulieren. lk zorgde voor de verhuur van 40 woningen. lk zorgde dat de huur werd doorbetaald aan de eigenaren. lk kreeg daarvoor 10 procent provisie bij lange verhuur. Bij korte verhuur kreeg ik 20 procent provisie. lk heb dat gedaan vanaf 2008.”

Nummers van vakantieshuisjes op briefje

Marie-Anne schrijft op verzoek van de politie de nummers van de huizen op een blaadje. Weer even later komt de naam Andy de Heus ter sprake: G. geeft aan dat ze weet dat Andy op dat moment wordt vermist. ,,lk weet dat van de plakkaten die ik gezien heb. Het stond ook op Facebook en er werd gevraagd om die berichten te delen. lk heb ook gehoord dat er zich iets op het park heeft afgespeeld en dat ie was ingemetseld in de huizen.”

Daarna vragen de verhoorders de Belgische nog naar onder meer haar familiaire contacten en andere persoonlijke dingen, waarna haar eerste verhoor erop zit. Daags daarna is ze weer aan de beurt, even na elven in de morgen. Na verloop van tijd valt de naam van Ron S. G. vertelt onder andere dat ze S. kent als ,,de schilder”. ,,Hij had verder een wietplantage in huis 152″, voegt ze daar later nog aan toe.

‘Ik weet niks van Andy’

De verhoorders laten op een gegeven moment weer de naam Andy de Heus vallen. ,,Marie-Anne. Dit onderzoek is gestart in 2012 en nu zijn we daarmee doorgegaan. Er is inmiddels een heleboel informatie.” G. antwoordt kort en krachtig: ,,Dat weet ik. Maar ik weet niks van die Andy.” Ook de moord komt ter sprake, aan de hand van een proces-verbaal van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Een van de verhoorders zegt daarover:

,,Daarin staat dat Andy de Heus is vermoord in een van de huisjes op Porta Isola te Stevensweert. De beheerster van dat park, ene Marianne, weet hier meer van en zou kunnen aangeven welk huisje dat betreft.” G. reageert weer stellig en ontkent wederom: ,,Nee, nee, nee.” Bijna aan het einde van dit verhoor besluiten de verhoorders om G. nog een keer, resumerend, een en ander voor te houden.

Auto van Andy de Heus weggebracht

Daarin zeggen zij onder meer: ,,Jij bent parkbeheerster geweest van Porta Isola, je wist precies wat er zich op het park allemaal afspeelde. En dan de informatie dat jij de auto van Andy op die bewuste avond heb weggebracht naar België, De auto van Andy is uiteindelijk in België gevonden. Jij woont daar vlakbij in België. Het zijn allemaal van die puntjes, waarvan wij zeggen: ‘Marie-Anne, leg eens uit’. Andy is weg en niet meer gezien. Nogmaals, wij denken serieus dat jij ons daarbij kunt helpen.” 

G. blijft dan ook echter volharden: ,,Nee, nee, nee, nee. lk heb daar niks mee te maken.” Op 20 januari 2016 moet G., nu op het politiebureau van Venlo, weer aan de verhoortafel plaatsnemen. De verhoorders tekenen op: ,,Het gaat erom: wie kent Marie-Anne wel, wie niet. Met wie is ze in gesprek gekomen? Daar gaat het om. Wij proberen jou daarbij te helpen door jou te zeggen wat er in de verhoren is verklaard en wat er in de telefoongesprekken is gezegd. Maar het gaat erom wat er is gebeurd. Hoe zit het nou. En als we iedere keer achteraf van jou horen oh ja oh ja. Dan is dat niet handig.”

Twijfels bij de recherche

De voormalig parkbeheerster zegt wederom van niks te weten. ,,Ja, dat snap ik. Maar ik weet het is langer geleden, maar ik weet voor 100, 1000 procent zeker dat ik niks met de verdwijning van Andy te maken heb. Daar word ik van beschuldigd, maar dat heb ik niet.” ,,Verdachte”, reageren de verhoorders op het antwoord van Marie-Anne G. ,,Beschuldigen doet een rechter. Wij hebben de bedenkingen. Vind je het gek dat wij jou verdenken, gezien de dingen die we jou verteld hebben en hebben laten luisteren?” 

G.: ,,Nee, eigenlijk niet. Nee. lk wist wel dat er vragen gingen komen van die huisjes. Maar dit had ik nooit verwacht.”
,,Dit niet”, vragen de verhoorders. ,,Nee, die beschuldiging al helemaal niet. Het blijft bij mij op het hart. lk hoop dat ze Andy vinden en de daders vinden. Maar dit zal ik nooit vergeten, dat ik hier heb gezeten. Dat mag u van me aannemen.” Even verderop tijdens dit verhoor vragen de dienders aan G.:

,,Een parkbeheerder zou toch op de hoogte moeten zijn van de bewoners op het park? ,,Daar niet”, klinkt het van de andere kant van de tafel. ,,Echt niet. Er is geen echte parkbeheerder. In het park liep iedereen in en uit. lk had alleen de zorg voor de huizen die ik verhuurde en de rest niet. Alles was door elkaar. Er is niks hetzelfde. Iedereen heeft een andere tuinman.”

Helderheid voor ouders Andy

De verhoorders geven zich echter niet zomaar gewonnen. ,,Heb jij verder iets te zeggen wat ons in dit onderzoek kan helpen?” G. zegt: ,,Nee.” Het verhoorkoppel vraagt daarna ,,Dus er zal niet in het onderzoek blijken dat jij toch weet van zaken hebt? Marie-Anne G. ontkent echter wederom: ,,Nee, ik heb er echt niets mee te maken op welke wijze dan ook.” Weer vragen de rechercheurs door:

,,We geven jou nog een keer de kans dat mocht er toch iets zijn wat je niet hebt durven zeggen misschien dat je dat nu kunt doen. En dat je daarmee het onderzoek kunt helpen. De ouder van Andy willen graag helderheid. Ze hebben hem niet eens gedag kunnen zeggen en hebben niets om afscheid van te nemen. Wat kun jij nog zeggen om verder te helpen? G.: Niets, ik weet er echt niets van.”

Het lichaam van Andy de Heus werd uiteindelijk in februari 2016 opgegraven naast een vijver in Stevensweert. Ron S. is in Duitsland inmiddels veroordeeld voor drugssmokkel tot een jarenlange celstraf. Naar verwachting zal hij, in verband met de moord op Andy de Heus, begin dit jaar worden overgeleverd aan Nederland. Het proces kan dan vrij snel beginnen naar verwachting.

De andere verdachten

Justitie in Limburg heeft in totaal vijf personen op dit moment als verdachten aangemerkt in de verdwijnings- en moordzaak van Andy de Heus (30) uit Echt. Naast de twee bovengenoemde verdachten zijn als verdach:

Paula N. (57) uit Sittard, een bekende van Ron S. Op de dag van de verdwijning van De Heus is zij gezien in het bijzijn van S. op bewakingsbeelden van een tankstation in Echt. Zij heeft de bijnaam ‘Cillie’. Haar advocaat Karin Schepers wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Hicham Z. (34) is afkomstig uit Roermond en woonde enige tijd in Reuver. In die woning vond tijdens het onderzoek, om precies te zijn op 21 maart 2016, eveneens een doorzoeking plaats. Hierbij werd onder andere een mobiele telefoon in beslag genomen.

Patrick D. (33) uit Echt is verdachte nummer vijf. Hij is de schoonbroer van medeverdachte Marie-Anne G. D. was een bekende van Andy de Heus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *