EXCLUSIEF OM sluit deal met kroongetuige in moordzaak Venlo

OM verzoekt verbod No Surrender
september 7, 2018
Moord Spa: Hoofdverdachte Yvo T. verbrandde zijn gsm
september 10, 2018

door Bjorn Thimister

VENLO Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg heeft in het diepste geheim een deal gesloten met een verdachte in de zaak van de moord op Tanja Gurskaja (foto boven) uit Venlo. De man zou als kroongetuige door het OM een behoorlijke strafvermindering in het vooruitzicht gesteld zijn in ruil voor een belastende verklaring tegen hoofdverdachte John B. Dat zeggen welingelichte bronnen rond het onderzoek tegenover misdaadsite Crimewatcher.

De zogeheten kroongetuige waarmee door justitie heimelijk een overeenkomst is gesloten, is de 38-jarige Dennis W. uit Tegelen. Volgens bronnen zou het OM hem hebben toegezegd de te eisen jarenlange celstraf tegen W. tijdens de rechtszaak met een aantal jaar te verminderen in ruil voor zijn verklaring tegen vermeend opdrachtgever John B. uit Helden.

Dennis W. (38) uit Tegelen heeft recent bij de Limburgse recherche verklaard dat John B. de opdracht heeft gegeven om Wilmo Rebel in zijn woonplaats Venlo te liquideren. Bij een aanslag op 25 oktober 2012 troffen de kogels echter per vergissing Tanja Gurskaja en niet het beoogde doelwit, haar echtgenoot Wilmo.

De 39-jarige vrouw van Wit-Russische komaf werd voor haar woning aan de Lovendaalseweg in Venlo doodgeschoten toen ze haar hond uitliet. Dennis W. zou ook hebben verklaard over zijn eigen aandeel in deze zaak en die van de Let Janis V. Het duo was destijds allebei op de plaats delict.

John B. zat in het verleden – vanaf mei 2013 – al een keer vast in deze zaak, maar moest daarna weer worden vrijgelaten. De rechtbank in Roermond oordeelde in 2014 dat B. geen kans had op een eerlijk proces, omdat de officier van justitie een belangrijk getuigenverhoor verborgen had gehouden voor de verdediging.

Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde een jaar later dat de zaak weer opgepakt moest worden. John B. werd op 24 juli dit jaar weer opgepakt, nadat Dennis W. een nieuwe belastende verklaring tegen hem had afgelegd. De rechtbank zal zich op 8 oktober weer over deze zaak gaan buigen.

Serge Weening, sinds jaar en dag werkzaam vanuit Maastricht werkzaam als strafpleiter maar niet als advocaat actief in bovenstaande zaak, geeft aan een deal met een zogenoemde kroongetuige in Limburg zelf nog niet te hebben meegemaakt. ,,Daar kleeft een risico aan omdat het nog maar de vraag is of iemand die de waarheid vertelt als hij in ruil daarvoor strafvermindering krijgt. Ik zal zo iemand nooit bijstaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *