Ex-verdachte moordplan officier van justitie wil OM dagen

Aantal zedenzaken in Limburg fors gestegen
februari 8, 2019
Speurtocht naar spoorloze cruciale getuige in moordzaak Sittard
februari 13, 2019

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Toon van H. uit Echt, die in september 2016 ten onrechte werd aangemerkt als verdachte voor het beramen van moordplannen op een oud-officier van justitie en een FIOD-rechercheur, is voornemens om een civiele procedure tegen het OM op te starten vanwege geleden imago-schade. Dat zegt zijn advocaat Ludo Hameleers tegen Crimewatcher.

1500 euro

Antiquair Van H. kreeg inmiddels al een aanmerkelijk hogere vergoeding dan normaal, 1.500 euro, aan schadevergoeding voor de drie dagen die hij in 2016 onterecht in de cel zat. Toon van H. werd op 20 september 2016 in zijn huis in het Limburgse echt in de boeien geslagen op verdenking van het beramen van moordplannen op oud-OvJ Paul van Hilten en FIOD-rechercheur Fons Wijers.

Zaak geseponeerd

Justitie kwam na onderzoek echter tot de conclusie dat hij volstrekt ten onrechte als verdachte was aangemerkt. De zaak tegen hem werd daarom in 2018 geseponeerd. Van H. was, net zoals in 2003 toen hij om dezelfde reden werd opgepakt, ten onrechte als verdachte aangemerkt. Toon van H. heeft volgens zijn raadsman Ludo Hameleers aangifte van valsheid in geschrifte, smaad en laster gedaan.

,,Cliënt wil uiteraard graag weten wie deze onjuiste informatie over hem verspreid heeft in 2016 en in ieder geval de vervolging van die man”, legt Hameleers uit. ,,Het probleem is dat de inlichtingendienst van de politie geheime informanten beschermt. Ik vind dat dit normaliter ook moet, maar in deze gaat dat niet op. Een informant heeft namelijk geprobeerd willens en wetens mijn cliënt te beschadigen en dan verdien je niet daarvoor beschermd te worden.”

,,Cliënt heeft inmiddels schadevergoeding gehad voor de dagen die hij onterecht in de cel zat, maar dat staat los van de civiele procedure die hij tegen justitie wil starten. Hij wil geld zien voor het feit dat hij onder andere forse imago-schade heeft geleden door ten onrechte beschuldigd te worden van het beramen van liquidatieplannen”, aldus Hameleers tegen deze misdaadsite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *