Drie jaar cel geëist voor afpersing Heerlense zakenman

Coffeeshop op darkweb opgerold
mei 10, 2019
Limburger vermoord in Macedonië
mei 11, 2019

door Bjorn Thimister

HEERLEN Justitie heeft drie jaar cel geëist tegen ex-politieagent Stefan H. uit Bilthoven die wordt verdacht van het opdracht geven voor een afpersing van en een overval plegen op een Heerlense zakenman, in februari vorig jaar. Tegen de verdachte uitvoerders, twee mannen uit Brielle en Rotterdam, is 18 maanden cel (negen voorwaardelijk) geëist.

De zakenman uit Heerlen werd voor zijn kantoor overvallen, kreeg een pistool op zijn hoofd gezet, waarna hij werd beroofd van een koffertje met inhoud. Stefan H. heeft, ondanks dat de twee medeverdachten hem hebben aangewezen als opdrachtgever, tot op heden de aantijgingen aan zijn adres ontkent. Zijn advocaat Justin Luiten heeft om vrijspraak van zijn cliënt in deze zaak gevraagd.

Justitie en de Nationale Recherche deden uitgebreid onderzoek in deze zaak. Hieronder een samenvatting aan de hand van het politiedossier.

‘I will shoot you’

Het is vrijdagavond 16 februari 2018 rond 21.30 uur als de zakenman (naam bij redactie bekend) voor zijn bedrijfspand aan de rand van het centrum van Heerlen plots door een man een pistool op zijn hoofd krijgt gezet. De overvaller bijt de 72-jarige Heerlenaar daarbij de dreigende woorden ‘go back to the office, i will shoot you, i will shoot you’ toe. Als een tweede overvaller erbij komt, krijgt de Heerlenaar een aantal flinke klappen met zijn eigen wandelstok.

500.000 euro Rotterdam Central Station’

Hij valt, waarna de overvallers hem een koffertje uit zijn handen grissen. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt, maken de overvallers zich uit de voeten. De Heerlenaar krijgt op maandag 19 februari een berichtje op zijn gsm. Daarin staat letterlijk: ‘23.30 o’clock today 500.000 euro Rotterdam Central Station. No money or reaction, all papers go to the police. No discussion possible. For further instructions you can call of whatsapp me’.

PGP-telefoon in koffertje

De criminelen hebben het in dit whatsappje over de inhoud van het gestolen koffertje. Volgens de zakenman zaten hier belangrijke bedrijfspapieren, een mobiele telefoon en, opvallend, een tweede PGP-telefoon in. Deze worden vaak gebruikt in de onderwereld omdat ze moeilijk te ontsleutelen zijn door politie en justitie. De inwoner van Heerlen besluit volgens geheime stukken van de opsporingsdiensten om niet op het verzoek om de 5 ton te betalen, in te gaan.

Strafrechtelijk onderzoek 26Teague

Op 23 februari krijgt de zakenman daarom een telefoontje van ene ‘Felix’. De beller vraagt de zakenman tijdens dit gesprek in het Engels of hij het eerdergenoemde berichtje met daarin het geëiste bedrag heeft gekregen. Weer gaat de zakenman niet in op een verzoek om te betalen. Onder de naam 26Teague zijn de speurders dan al een strafrechtelijk onderzoek, dat gedaan wordt door de Nationale Recherche, gestart.

Telefoontje uit Thailand

De zakenman verklaart onder andere tijdens de verhoren dat hij daags na de overval telefonisch contact heeft gehad met een vriend uit Thailand. Die wijst ene Stefan H. uit Bilthoven, een bekende van het slachtoffer, aan als direct betrokkene in deze zaak. Vanaf 7 maart vorig jaar besluiten de speurders zijn telefoon te gaan afluisteren. Tijdens het uitpeilen van zijn mobiele telefoon, constateren de speurders nogal wat verdachte bewegingen. De Nationale Recherche besluit H. op dinsdag 13 maart aan te houden.

Inval in Bilthoven

Wanneer de vrouw van de Stefan H. thuiskomt van een ochtendwandeling met de hond, stormen politieagenten achter haar de woning in Bilthoven binnen en arresteren een verbouwereerde H. Tijdens doorzoeking van zijn huis nemen de opsporingsdiensten onder andere een aantal peperdure horloges en computers en gsm’s in beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *