De gekozen stilte rond de verdachte Limburgse politiemol

Politie-invallen bij MC Caloh Wagoh: arrestaties en wapenvondst
november 21, 2018
EXCLUSIEF Misbruikzaak tienermeisje: 4 mannen in de cel
november 26, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Begin november kwam naar buiten dat een agent van de Limburgse politie was opgepakt op verdenking van het ongeoorloofd raadplegen van de politiecomputer, voor privégebruik. Enkele dagen later was deze Coen van W. uit Elsloo weer op vrije voeten.

Wat steekt daar achter? En hoe omvangrijk zal deze zaak zijn? Vragen die om een antwoord vragen. Qua omvangrijkheid zal dit strafrechtelijk onderzoek vermoedelijk wel meevallen, gezien het feit dat zaaksofficier van justitie Henk Peters – een zeer ervaren en kundig crimefighter – verdachte Coen van W. niet voorgeleidde aan de rechter-commissaris.

Iets wat in andere ambtelijke corruptiezaken als die van Mark M. uit Weert en Mike D. uit Kerkrade wel degelijk gebeurde namelijk. Zij hadden dan ook vertrouwelijke gegevens gelekt naar de onderwereld, iets wat Coen van W. volgens het OM (vooralsnog) niet gedaan zou hebben voordat de verdachte inspecteur van de politie in Sittard werd opgepakt.

Hij blijft wel nog verdachte. Feit is dat meneer Van W. de laatste vier jaar voor privégebruik naar informatie in de politiesystemen zou hebben gezocht. Alhoewel hij alweer enige tijd vrij rondloopt, wordt er kennelijk op de achtergrond onder leiding van het OM in Limburg toch nog het een en ander gedaan in dit onderzoek.

Justitie heeft klaarblijkelijk gekozen voor stilte naar de buitenwacht toe. Op een aantal inhoudelijke vragen van Crimewatcher komt via een woordvoerster namelijk maar een summier antwoord: ,,Vanwege het belang van het onderzoek kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wel kunnen wij zeggen dat dit onderzoek alleen wordt gedaan door de Rijksrecherche en er zijn andere personen aangemerkt als verdachte.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *