BOEKRECENSIE: De zaak Ronald V. (Vier sterren)

12 jaar geleden gestolen Jaguar teruggevonden door detective
maart 20, 2019
Limburgse vader en zoons vast voor smokkel 3300 kilo coke
maart 26, 2019

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Het boek gaat over de uit Kerkrade afkomstigste agent Ronald V. die, als lid van een Aanhoudingseenheid van de politie in Limburg, in augustus 2013 betrokken raakte bij een inzet die zijn leven compleet veranderde. Omdat hij zijn dienstwapen daadwerkelijk moest gebruiken waarbij iemand gewond raakte. Een rechtszaak volgde.

Auteur Jim de Koning beschrijft samen met V. zijn leven tijdens en ná deze gebeurtenis. Ronald V. werd in eerste instantie tot twee jaar cel veroordeeld door de rechtbank in Maastricht, maar uiteindelijk – na een hoop juridisch getouwtrek en persoonlijke ellende – ontslagen van rechtsvervolging door het gerechtshof in Den Bosch.

Het boek geeft op een indringende en zeer lezenswaardige manier een beeld van wat V. doormaakte. Hoe werd hij gesteund door zijn collega’s, maar er valt ook te lezen wanneer dit zeker niet gebeurde. Welke fouten werden er gemaakt en welke gevoelens riep dit bij Ronald V. zelf op.

Privé veroorzaakte deze zaak voor V. zelf een hoop sores. Met blijvende gevolgen. Dit boek geeft een, vind ik, onthullend en uiterst interessant inkijkje in het leven van deze agent maar ook in de werkwijze van de politie in Limburg en Nederland. Daarom geef ik dit boek vier sterren, het hoogst haalbare.

Het boek De Zaak Ronald V. is uitgegeven door uitgeverij Just Publishers en is verkrijgbaar via verschillende boekenwinkels en – sites. Het kost 20 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *