ANALYSE Doorbreken omerta OMG’s utopie?

COMMERCIAL Weening Strafrechtadvocaten
oktober 18, 2017
UPDATE Oppasouders verdacht van doodslag op baby Brunssum
oktober 19, 2017

MAASTRICHT Justitie zet op dit moment alles op alles om de motorclubs (OMG’s) Satudarah en Bandidos via de civiele rechter verboden te krijgen. Naar leden van laatstgenoemde club en hun praktijken loopt al jarenlang een strafrechtelijk onderzoek met de naam Kievit, terwijl ook Satudarah alweer enige tijd onder de loep ligt van de opsporingsdiensten in Nederland.

OM en recherche hebben wat betreft de Bandidos inmiddels een behoorlijke opsomming gemaakt van de criminele praktijken waar leden van deze OMG zich mee bezig zouden houden. Afpersingen, drugshandel, mishandelingen; het is maar een kleine greep daaruit. Datzelfde geldt volgens de speurders voor Satudarah. De verdachte landelijke kopstukken hiervan, waaronder Paul ‘Olla’ M. uit Maastricht, zitten inmiddels achter slot en grendel. Een van de oprichters wordt nog steeds gezocht: Michel Boer. Hij staat daarom op de Nationale Opsporingslijst.

Om meer aanknopingspunten en zaken tegen bovenstaande bikers te kunnen verzamelen in verband met hun keihard strijd tegen de motorclubs, hopen justitie en politie dat er mensen gaan praten over wat er zich precies binnen die OMG’s afspeelt en afgespeeld heeft. ‘Er is een zwijgplicht binnen onze club. Als je naar de politie stapt, niemand wil eindigen in een kofferbak’, zei een met verdraaide stem en vermomd voormalig lid van Satudarah echter onlangs in een uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht.

Dat er binnen de motorclubs een omerta, een geheimhoudingsplicht, is, dat is niks nieuws. Nu de opsporingsdiensten alle pijlen gericht hebben op een verbod van Satudarah en de Bandidos, zetten zij vol in op zogeheten spijtoptanten. De grote vraag is echter of dit niet tegen beter weten in is. Een utopie zelfs. Aan de andere kant weten de speurders zo heel af en toe in grote moordzaken kroongetuigen over de drempel te krijgen om te gaan verklaren. Dus helemaal onmogelijk is het nou ook weer niet. Al is de bikerwereld wel altijd een gesloten bastion geweest.

Bjorn Thimister – Misdaadverslaggever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *