Advocaat zaak-Willem Evers: ‘Wat doe je als iemand je aanvalt met knuppel?’

‘Lid supportclub motorbende Satudarah verdachte in moordzaak Geleen’
mei 5, 2018
Van verkrachting verdachte verzekeringsagent Landgraaf vrijgesproken
mei 8, 2018

door Bjorn Thimister

MAASTRICHT Onlangs kwam naar buiten dat de 65-jarige Willem Evers, de man uit Valkenburg die in augustus vorig jaar overleed na een confrontatie met jongeren in zijn woonplaats, niet om het leven is gekomen door de klappen die hij opliep maar door een hartkwaal. Het NFI concludeerde dit na sectie. Daarmee is de strafzaak echter niet van de baan. Kasper Regter, advocaat van de hoofdverdachte in deze zaak, geeft tegenover Crimewatcher zijn visie.

,,De feiten over hoe een en ander op die bewuste dag precies gegaan is, liggen eindelijk op tafel. Er is veel geroddeld en gesproken over onderbuikgevoelens door mensen. Dat kwam vooral omdat het OM lang geen duidelijkheid verschafte over de achtergronden in deze toch zeer gevoelige zaak”, legt Regter uit. De Heerlense strafpleiter is hier, op zijn zachts gezegd, zeker niet over te spreken.

‘Niet fair van justitie’

,,Justitie in Limburg wist namelijk al enige tijd dat het slachtoffer niet overleed als gevolg van klappen, dat hij dus niet werd doodgeslagen. Ik vind het niet fair dat het OM erg lang gewacht heeft met die informatie in de openbaarheid te brengen, dat had men eerder moeten doen. Er is nu immers alleen maar sprake van openlijke geweldpleging en eenvoudige mishandeling als verdenkingen, eerder was dit zware mishandeling met de dood tot gevolg.”

‘Beroep op noodweer ngoed uit te leggen’

,,Dat is dan toch heel wat anders”, vervolgt Regter. ,,Ik zie in deze zaak geen andere mogelijkheid om via Crimewatcher naar buiten te treden. Ik moet voor mijn cliënt opkomen en een bepaald beeld bijstellen. De groep jongens en ook mijn cliënt waren niet agressief, maar probeerden juist het conflict te ontlopen. Wat zouden andere mensen doen als iemand met een soort knuppel agressief op je afkomt? Een beroep op noodweer is in deze goed uit te leggen” vertelt Regter. ,,Mijn  cliënt en de andere vier verdachten zijn aangevallen door Evers, dat staat vast.”

‘Het zit anders in elkaar dan bekend is’

,,De jongens hebben geruime tijd geprobeerd om Evers, die hen zocht in de wijk, te ontlopen. Steeds weer kwam de man naar hen toe. Daarbij komt ook nog eens dat een buurvrouw, blijkt uit het politiedossier, nog tussenbeide is gekomen en gezegd heeft dat de jongens niet hoefden weg te rennen en dat problemen in redelijkheid uitgepraat moesten worden. Daarna heeft Evers haar weggeduwd en heeft die knuppel gebruikt tegen cliënt. Alles zit dus echt anders in elkaar dan de mensen weten. Een dossier, zeker een dossier als dit, moet behandeld worden op basis van de feiten. Oordelen kan pas als de feiten bekend zijn. Dat wilde ik even duidelijk maken”, aldus Regter tot slot. 

Foto: de plek waar de vechtpartij met Evers plaatsvond (Track’88)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *