Moord Spa: Hoofdverdachte Yvo T. verbrandde zijn gsm

EXCLUSIEF OM sluit deal met kroongetuige in moordzaak Venlo
september 7, 2018
Inbraak en roof bij gevangenis Sittard
september 15, 2018

door Bjorn Thimister

SCHINNEN Yvo T. (36) uit Schinnen, verdacht van het doodschieten van politieman Amaury Delrez (foto) in het Belgische Spa in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 augustus, verbrandde na de fatale schietpartij zijn gsm en gooide deze weg. Dat bevestigen Belgische opsporingsbronnen tegenover Crimewatcher.

De verbrande mobiele telefoon werd tijdens onderzoek teruggevonden in de buurt van de plek waar ook de gewonde Yvo T. werd aangetroffen. Yvo T. heeft verklaard zich zelf niks meer van de dodelijke schietpartij te kunnen herinneren, maar de medeverdachten Cyril T. en Mark van de B. hebben wel uitgebreid verklaard.

Het duo zou volgens ingewijden tijdens de verhoren hebben gezegd dat eerstgenoemde een bezoeker van een kroeg aan zijn haren trok. Er ontstond ruzie en de broers werden de kroeg uitgezet. Mark van de B. was op dat moment in de rokersruimte van de horecazaak en werd ook naar buiten geroepen. Yvo T. liet tijdens de ruzie een vuurwapen zien. Yvo T. duwde plots, onderweg naar de taxi, het wapen in de handen van Mark van de B.

Die schrok hier erg van en gaf het vuurwapen naar eigen zeggen meteen terug aan Yvo T. Nadat zij in de taxi waren gestapt, kwam de gewapende Belgische politie. Toen Cyril T. uit de taxi werd gesleurd, zou Yvo T. volgens de twee medeverdachten meerdere malen geschoten hebben. Politieman Amaury Delrez werd hierbij door een kogel dodelijk geraakt.

De twee verdachte broers en hun vriend Mark uit Schinnen sloegen hierna op de vlucht. De gewond geraakte Yvo T. werd in een tuin gevonden, Cyril T. en Mark van de B. gaven zich nog op dezelfde dag van de dodelijke schietpartij zelf aan bij de politie in Limburg. Waarom droeg Yvo T. een wapen bij zich tijdens het uitstapje naar de Formule 1 in Spa-Francorchamps?

Dat is de grote vraag. Volgens bronnen van Crimewatcher heeft Mark van de B. verklaard dat hij het betreffende vuurwapen, dat sinds de fatale schietpartij overigens spoorloos verdwenen is, maanden daarvoor al eens bij Yvo thuis gezien. Yvo T. zou ook een verzamelaar van messen zijn. Feit is nu dat Yvo T. zwijgt en de twee medeverdachten hem aanwijzen als schutter.

De Belgische opsporingsdiensten zijn nog steeds bezig met het onderzoek. Cyril T. en Mark van de B. zijn daarom, ondanks dat zij zich hier tegen verzetten, uitgeleverd aan de Belgische autoriteiten. Dirk Daamen, advocaat van Mark van de B., over de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam:

,,Ik ben teleurgesteld dat de rechtbank zich niet verder heeft willen verdiepen in de detentieomstandigheden in de gevangenis waar mijn cliënt naartoe moet. Als ik Belgische collega-advocaten moet geloven is het daar echt bar en boos”, legt Daamen uit.

,,Daar zou Nederland geen eigen onderdanen aan moeten blootstellen. Maar ik heb goede hoop dat mijn cliënt ook de Belgische rechter kan overtuigen van zijn onschuld en zijn detentie daar dus maar kort zal duren”, aldus de Maastrichtse strafpleiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *